maandag, 5. mei 2014 - 10:48 Update: 03-07-2014 0:37

Huishoudens hebben schulden door leningen voor luxe goederen

Foto van lege spaarpot | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Veel huishoudens gaan een lening aan voor luxeproducten als auto's, televisies of reizen.

Daardoor is het aantal gezinnen met problematische schulden gegroeid met bijna 20 procent. SInds 2008 steeg het aantal gezinnen met problematische schulden van 176.000 naar 210.000. Dit schrijft het AD maandag op basis van gegevens van marktonderzoeker Experian.

Naar verhouding wonen de meeste gezinnen met financiële problemen in Rotterdam, Den Haag en Lelystad. Het gaat vaak om jonge, laagopgeleide gezinnen. Zij komen in de problemen doordat ze leningen afsluiten om vakanties, auto's en televisies te kunnen bekostigen. Vorig jaar meldden zich 90.000 Nederlanders met een gemiddelde schuld van 38.000 euro bij de hulpinstanties. Een verdubbeling in vergelijking met enkele jaren terug.

Volgens een woordvoerder van de Vereniging voor Schuldhulpverlening en Sociaal Bankieren (NVVK) is de groep complexer dan ooit. NVVK-woordvoerder Kosta Skliris in het AD: 'De groep schuldenaren is complexer dan ooit' Naast uitkeringsgerechtigden zien we nu ook de hurende zzp'ers of huisbezitters met een modaal inkomen in de schuldhulpverlening.'

Categorie: