dinsdag, 22. juli 2014 - 15:56 Update: 22-07-2014 19:52

Identificatie slachtoffers MH17 in Hilversumse kazerne

Foto van ziekenhuis medisch specialist | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Hilversum

Premier Rutte verwacht dat een eerste vliegtuig, met slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne, woensdag in de loop van de dag in Eindhoven zal landen. Dit heeft Rutte dinsdagmiddag bekendgemaakt.

Van Eindhoven naar kazerne Hilversum
'Zodra een vliegtuig op het vliegveld in Eindhoven is geland, worden de slachtoffers getransporteerd naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum en zodra een slachtoffer is geïdentificeerd wordt meteen en eerst de familie geïnformeerd.' ‘Dat kan soms snel, maar ik zeg erbij het kan soms ook weken of zelfs maanden duren’, aldus Rutte.

Slachtoffers fasegewijs overgebracht
Zodra een aantal slachtoffers klaar is voor transport zal er een vliegtuig vertrekken naar Eindhoven. Het fasegewijs overbrengen van slachtoffers naar Nederland gaat door totdat alle stoffelijke overschotten, alle slachtoffers die in de trein zijn, in Nederland zijn aangekomen. 

Dit gebeurd fasegewijs omdat daarmee zo goed mogelijk in Charkov de voorbereidingen kunnen worden getroffen voor het transport, maar ook om ervoor te zorgen dat zo snel mogelijk in Nederland, vervolgens, de identificatie kan plaatsvinden.

Nederland heeft nu leiding over onderzoek
Nederland heeft inmiddels, op verzoek van Oekraïne, de leiding over het onderzoek gekregen. De aandacht gaat nu uit naar het vinden van de achtergebleven slachtoffers en persoonlijke bezittingen. 

Zwarte dozen in Charkov
Zo snel mogelijk gaan de Nederlandse experts verder aan de slag in het veld. De zwarte dozen, die zich in de trein bevonden, zijn dinsdagochtend in Charkov gearriveerd.