woensdag, 17. december 2014 - 12:26 Update: 17-12-2014 12:28

Identiteit doden watersnoodramp blijft onbekend

 NU.nl Identiteit doden watersnoodramp blijft onbekend
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Driebergen/Zierikzee

Het onderzoek van de politie naar de identiteit van 29 onbekende slachtoffers van de Watersnoodramp op Schouwen-Duiveland heeft tot eerste resultaten geleid.

Uit DNA-verwantschapsonderzoek blijkt dat er een familieband bestaat tussen een nabestaande en een van de onbekende slachtoffers. Wat de exacte identiteit van het slachtoffer is blijft echter onbekend omdat binnen de betreffende familie twee personen vermist zijn geraakt tijdens de Watersnoodramp. Verder DNA-onderzoek kan hierover geen uitsluitsel meer geven. De betreffende familie is van de match op de hoogte gebracht. 

Verder is vastgesteld dat ook twee van de onbekende slachtoffers familie van elkaar zijn. Op welke manier de twee slachtoffers verwant zijn, is niet duidelijk. Het betreft hoogstwaarschijnlijk een vader en zoon maar het kunnen ook twee neven zijn. Hun DNA gaf een verwantschap in de mannelijke lijn aan maar matchte niet met dat van de nabestaanden die wangslijmvlies instuurden. Ook de lijst van vermisten van Schouwen-Duiveland vermeld geen mannelijke verwanten.

Hedendaagse technieken

In 2013 groef de politie met medewerking van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en met toestemming van de burgemeester van de gemeente Schouwen-Duiveland, 29 onbekende slachtoffers van de Watersnoodramp op om DNA-materiaal af te nemen. De opgravingen maken deel uit van een landelijk project waarmee de politie met behulp van hedendaagse technieken onbekende doden die voor 2010 zijn begraven wil identificeren.

Van de in september opgegraven Rampslachtoffers zijn door het NFI de DNA-profielen van elf mannelijke, waaronder twee kinderen, en vijftien vrouwelijke, waaronder één kind, vervaardigd. De DNA-profielen zijn aan de DNA Databank voor Vermiste Personen toegevoegd. Van twee onbekende doden kon geen DNA-profiel worden verkregen en van één onbekende dode kon alleen een gedeeltelijk DNA-profiel worden vervaardigd. Dit gedeeltelijke DNA-profiel kan niet in deze databank worden opgenomen. Wel kunnen er handmatige vergelijkingen mee worden uitgevoerd. 
Begin 2014 zijn ook in Goes en Reimerswaal twee Watersnoodrampslachtoffers opgegraven. Het DNA-profiel van deze onbekende vrouwen is ook aan de DNA-Databank voor Vermiste Personen toegevoegd.

Nabestaanden

Na een oproep van de politie aan familieleden van vermiste Watersnoodrampslachtoffers om hun DNA af te staan hebben zich 65 nabestaanden gemeld en wangslijmvlies afgestaan. De daaruit vervaardigde DNA-profielen zijn ook in de DNA Databank voor Vermiste Personen gezet.

Vervolgens heeft het NFI de DNA-profielen van de onbekende Rampslachtoffers

Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):