vrijdag, 11. april 2014 - 18:15 Update: 03-07-2014 0:38

Imam roept tijdens vrijdaggebed op derde overvaller Deurne aan te geven

Foto van moskee | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Eindhoven

Tijdens het vrijdaggebed heeft de imam van de Marokkaanse moskee in Eindhoven gezegd dat mensen de maatschappelijke en islamitische plicht hebben om de derde verdachte van de overval op juwelier Goldies in Deurne aan te geven, als zij die verdachte kennen.

Dit hebben moskeegangers vrijdag laten weten, zo schrijft het Eindhovens Dagblad. Overigens denkt de imam niet dat de naam van een mogelijk derde overvaller bij veel mensen binnen Marokkaanse gemeenschap in Eindhoven bekend is.

Geert Wilders deed vrijdag een oproep om de Eindhovense buurtvader, Abdellah Oualkaid, te laten arresteren. De buurtvader had tegen Omroep Brabant gezegd dat hij een vermoeden heeft wie de derde dader is, maar dat hij hem niet gaat aangeven. Inmiddels is Oualkaid op zijn uitspraken teruggekomen. Hij zou volgens eigen zeggen tegen Omroep Brabant uitspraken hebben gedaan die niet kloppen. Nu twee dagen later zegt Oualkaid: 'Ik ben meegezogen in het verhaal van de derde verdachte in de media.' En: Ik weet niet eens of er een derde verdachte is. Ik ken hem in ieder geval niet en de Marokkaanse gemeenschap in Eindhoven ook niet.' 

Dat de buurtvader terugkomt op eerdere beweringen heeft volgens hem niets met eventuele bedreigingen te maken. Tegenover het Eindhovens Dagblad verklaart hij over de hele gang van zaken als volgt: 'In mijn onervarenheid ben ik echter letterlijk overrompeld door de vraagstelling van de presentatrice of de vermoedelijke derde dader bij mij bekend is. Ik heb geantwoord dat ik een vermoeden heb, maar dat is enkel giswerk geweest op basis van opinies. Ik heb, in het kader van goed burgerschap, wat ik weet ook bij de politie verklaard. Nogmaals ik heb enkel getracht om de rust in de wijk terug te brengen en me in te zetten voor de verbinding in de wijk. Maar door mijn actie is er juist meer onrust ontstaan. Hierdoor zijn de Gestelse wijkbewoners (zowel de autochtone- als Marokkaanse gemeenschap) geschaad. Daarvoor bied ik mijn oprechte excuses aan.' Wilders heeft Kamervragen over de buurtvader gesteld. De PVV-voorman wil weten waarom er geen actie is ondernomen in de richting van Oualkaid om de identiteit van de verdachte te achterhalen.

Twee weken geleden overvielen twee mannen juwelier Goldies uit Deurne. Het vermoeden is gerezen dat er mogelijk nog iemand bij betrokken was, die op wacht stond. De twee overvallers werden door het juweliersechtpaar doodgeschoten.  Juridisch gezien zijn de juwelier en zijn vrouw verdachten van de dood van de overvallers, maar het Openbaar Ministerie heeft al laten weten dat het er sterk op lijkt dat de twee uit noodweer handelden.

Provincie:
Tag(s):