woensdag, 16. april 2014 - 12:59 Update: 03-07-2014 0:38

Internetfraudeur veroorzaakt schade van zon 300.000 euro

Foto van computer beeldscherm toetsenbord | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Foto van computer beeldscherm toetsenbord | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Rotterdam

Maandag 14 april is een 20-jarige Rotterdammer aangehouden als verdachte van oplichting via internet.

 

De verdachte zou 'valse' advertenties op internet hebben geplaatst, veelal via de website van Marktplaats. Ook benaderde hij adverteerders van die site wanneer die concertkaartjes te koop vroegen. Hij maakte daarbij gebruik van zogenaamde open Wifi verbindingen om anoniem te kunnen werken, maar daarnaast brak hij ook in op beveiligde Wifi verbindingen.

De man adverteerde met verschillende goederen, waaronder computerspellen, mobiele telefoons en Ipods. Via email of telefonisch contact met de latere benadeelden wist de man zoveel vertrouwen te wekken dat er een geldbedrag werd overgemaakt. Maar de goederen werden nooit geleverd.

De man werd aangehouden in een onderzoek dat werd opgestart na informatie van het Landelijk Meldpunt Internet-oplichting (LMIO). Daar waren meldingen van zo'n 650 benadeelden binnen gekomen die gezamenlijk een schade van ongeveer 300.000 euro hadden geleden. Het onderzoek naar de betrokkenheid van de verdachte bij deze meldingen wordt voortgezet. Hij wordt donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Internetfraude:
Politie, OM en sites waarop goederen te koop worden aangeboden hebben een aantal vuistregels voor een veilig gebruik van het internet. Meer informatie is te vinden op: http://www.politie.nl/onderwerpen/oplichting.html#meldpunt-internetoplichting

Provincie:
Blik op 112: