vrijdag, 9. mei 2014 - 19:06 Update: 03-07-2014 0:36

Inwoners van de Krim tellen bij songfestival nog gewoon mee als Oekraïners.

Foto van smartphone | Sxc
Foto: SXC

Hoewel de Krim inmiddels is geannexeerd door Rusland, tellen de inwoners van de Krim bij het Eurovisie Songfestival nog mee als Oekraïners.

Zij mogen bij de finale van het Songfestival dus wel op het Russische lied stemmen, maar niet op de inzending van Oekraïene. Dit melden verschillende media vrijdag. Sietse Bakker van het Eurovisie Songfestival zegt hierover in de media: 'In de Krim zitten de mensen nog steeds op het Oekraïense netwerk en bellen ze met Oekraïense telefoons. Ze mogen daarom zaterdag op alle landen stemmen, behalve op Oekraïne.'

Europese televisiekijkers mogen punten geven aan alle deelnemende acts, maar niet aan de inzending uit hun eigen land.  Zo zijn de regels. Bakker: 'Oekraïne heeft een Russische minderheid, die al jaren tijdens het Songfestival fanatiek op Rusland stemt. We verwachten dan ook niet dat het dit jaar opvallend meer zal gebeuren dan andere jaren.'

Op de Krim houdt de organisator van het festival, de European Broadcasting Union (EBU), wel een vinger aan de pols. Bakker ; ''We hebben daar mensen op de grond die bijvoorbeeld de netwerken in de gaten houden.'  De EBU houdt de gang van zaken overal waar rumoer kan onstaan vanwege het festival scherp in de gaten. Zo heeft zij al jaren een eigen kantoor in Rusland om afwijkend stemgedrag te monitoren. Want elk jaar rond het songfestival duiken de geruchten weer op dat Rusland belpanels in buurlanden zou optuigen om zo veel mogelijk stemmen te genereren.

Dit jaar zou volgens geruchten het Oostenrijkse liedje van de  vrouw-met-baard Conchita Wurst in Wit-Rusland niet worden uitgezonden, maar dat bleek niet te kloppen. Bakker: 'We wisten dat het gerucht zou komen, dus hebben we iemand in Wit-Rusland die ons donderdag tijdens de halve finale kon vertellen dat het gewoon is uitgezonden.' Mocht een tv-zender een inzending censureren,  dan volgt daarop zonder pardon diskwalificatie.

 
Provincie: