dinsdag, 11. februari 2014 - 9:25 Update: 03-07-2014 0:42

Jihad-zender in Nederland baart NCTV zorgen

Foto van man met geweer | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) probeert een islamitische radiozender uit de lucht te halen, die 'jihadistisch gedachtegoed' verspreidt.

Dit melden verschillende media dinsdag. De NCTV maakt zich grote zorgen om de jihadzender die al wekenlang propaganda de ether in stuurt. Op de website van Radio Ghurabaa zijn Engels- en Nederlandstalige preken te beluisteren van onder andere terrorist Anwar-al-Awlaki, die volgens de NCTV jongeren oproept om naar Syrië af te reizen om daar een heilige oorlog te voeren.

De NCTV stuurde een brief naar de provider van de website van Radio Ghurabaa, die de brief vervolgens doorstuurde naar de radiozender. Radio Ghurabaa zette de brief online.  De NCTV schrijft in de mail: 'De gewelddadige strijd (jihad) wordt op deze kanalen als een religieuze en individuele verplichting (fard ‘ayn) aangemerkt. Moslims worden gewezen op de vele zegeningen van de jihad. Individuen die naar een jihadistisch strijdtoneel willen afreizen worden aangemoedigd om te gaan.' Een woordvoerder van de NCTV heeft NRC Handelsblad laten weten het 'vervelend' te vinden dat de mail is uitgelekt maar onderschrijft de inhoud wel.

Volgens de NCTV worden ook terroristische organisaties door Radio Ghurabaa verheerlijkt. Dat gebeurt op geniepige wijze, schrijft de NCTV. 'Op het eerste gezicht zou het kanaal niet als jihadistisch te typeren zijn. Hierin schuilt het grote risico van een dergelijk kanaal. Door zich als ‘islamitisch internetradiostation’ te profileren waarop koran, religieuze zang en lezingen te vinden zijn kan de nietsvermoedende luisteraar worden gelokt. De aard van de lezingen en de predikers die een podium wordt geboden zijn echter meer en minder bekende jihadistische ideologen. Dit zou de luisteraars ontvankelijk kunnen vinden voor dit militante, haatdragende gedachtegoed.'

Spits schrijft dat de islamitische radiozender heeft laten weten geen zin te hebben in "een gespannen sfeer" en liever "het open debat" op te zoeken. 'Laten wij aan iedere lezer, luisteraar en vooral de NCTV het volgende zeggen: als iemand problemen heeft met de inhoud van de site en/of de radio, dan moet hij/zij contact met ons opnemen. Wij willen niemand discrimineren, hatelijk bejegenen of oproepen tot geweld.'

Provincie: