woensdag, 13. augustus 2014 - 17:15 Update: 13-08-2014 20:49

Juni geen beste maand voor detailhandel

Juni voor detailhandel geen beste maand
Foto: Archief EHF
Den Haag

Juni was voor de detailhandel geen beste maand. De omzet lag 1,9 procent lager dan in dezelfde maand een jaar geleden. Dit meldt het CBS woensdag.

‘Klanten kochten minder dan een jaar geleden en ook de prijzen daalden licht. Met name de non-foodwinkels zagen de verkopen flink teruglopen’, aldus het CBS. 

De winkels in voedings- en genotmiddelen behaalden wel meer omzet dan een jaar eerder. Een groot deel van de terugval in de detailhandel kwam door een minder gunstige samenstelling van de koopdagen. Ondanks de teruggang in juni was de omzet in het tweede kwartaal uiteindelijk nog wel bijna 1 procent hoger dan vorig jaar; op kwartaalbasis de eerste groei in twee jaar tijd. 

Non-foodwinkels sluiten eerste halfjaar in mineur af
Non-foodwinkels noteerden, na vijf maanden met groei, in juni een sterke terugval. De omzet was bijna 5 procent lager dan vorig jaar, het volume kromp met ongeveer 4 procent. De daling kwam door een aanzienlijk omzetverlies bij de kledingwinkels, winkels in woninginrichting, consumentenelektronica en huishoudelijke artikelen. 

Klanten gaven in deze winkels 4 tot 7 procent minder uit. Drogisterijen boekten nog wel meer omzet dan een jaar eerder. Ook doe-het-zelfwinkels hielden de schade beperkt en realiseerden evenveel omzet als in juni vorig jaar.

Pinksteren stimulans voor omzet voedings- en genotmiddelenwinkels
Winkels in voedings- en genotmiddelen wisten in juni de groei van de voorgaande maanden vast te houden. Ondanks een minder gunstige samenstelling van de koopdagen werd ongeveer 1 procent meer omzet behaald. De omzet van de supermarkten en speciaalzaken viel onder andere hoger uit  door de Pinksteraankopen. Deze boodschappen werden dit jaar in juni gedaan en vorig jaar al in mei.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):