zaterdag, 24. mei 2014 - 9:50 Update: 03-07-2014 0:35

Kabinet krijgt meevaller van 1,6 miljard euro

Foto van minister Dijsselbloem | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

In de Voorjaarsnota die woensdag uitkomt zal het kabinet laten weten dat het het tekort op de begroting met 1,6 miljard euro naar beneden kan brengen.

Dit komt doordat de zorg een meevaller van 600 miljoen euro incasseert en doordat er aan sociale zekerheid 1 miljard euro minder wordt uitgegeven dan gepland. Dit schrijft de Volkskrant zaterdag op basis van betrouwbare bronnen.

De Voorjaarsnota geeft een tussenstand van de overheidsfinanciën van het afgelopen begrotingsjaar. De meevaller is zeer welkom omdat er 700 miljoen euro minder binnenkomt aan gasopbrengsten doordat in Groningen iets minder gas uit de grond wordt gehaald. Door deze meevaller kan het kabinet het tekort op de begroting toch iets omlaag brengen.

Volgens de Volkskrant reserveert het kabinet een groot deel van de meevaller voor wensen van de drie gedoogpartijen D66, ChristenUnie en SGP. Die spraken in januari af na verschijning van de Voorjaarsnota te gaan onderhandelen over de wijze waarop de lagere gasopbrengsten worden gecompenseerd.

Categorie:
Tag(s):