woensdag, 10. september 2014 - 7:59 Update: 10-09-2014 14:55

'Kamer wil proeftijd ex-gedetineerden onbeperkt verlengen'

'Levenslange proeftijd voor gevaarlijke ex-gedetineerde'
Foto: RVD
Den Haag

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat gevaarlijke ex-gedetineerden voor eeuwig een proeftijd moeten kunnen krijgen.

Dan kan de reclassering ze lang in de gaten houden. Dit schrijft het AD woensdag. Nu is het nog zo dat de rechter, nadat de dader zijn straf heeft uitgezeten, de proeftijd voor één keer met twee jaar kan verlengen. Maar staatssecretaris Fred Teeven wil het mogelijk maken om de proeftijd eindeloos te kunnen verlengen. Dat geeft de rechter de mogelijkheid om elke twee jaar te verlengen. Zo kan de reclassering oud-gedetineerden levenslang in de gaten houden. Dit gaat dan gelden voor zedendelinquenten en zware geweldplegers, bij wie gevreesd wordt voor herhaling. Wie tijdens de proeftijd in de fout gaat, moet de cel weer in.

Bij het verlengen van de proeftijd kunnen voorwaarden worden gesteld zoals een alcoholverbod of een verbod op vrijwilligerswerk onder minderjarigen, zo schrijft de krant. Het voorstel van de 'eindeloze proeftijd' komt van het CDA, maar wordt gesteund door PvdA, PVV en de VVD. Teeven in de krant: 'Dit geeft de mogelijkheid om mensen nog te corrigeren als ze vrij zijn. Dat is een goed idee.'

Provincie:
Tag(s):