woensdag, 1. oktober 2014 - 10:24 Update: 01-10-2014 10:30

Kans op brand is 1 op 65

Kans op brand is 1 op 65
Foto: fbf
Beverwijk

Uit nieuw onderzoek blijkt dat in Nederland de kans om thuis een brand mee te maken 1 op 65 is. Reden voor de Brandweer en de Brandwonden Stichting om Nederlanders in oktober concrete tips te geven hoe je brand kunt voorkomen en tijdig meldt, maar ook hoe je bij brand veilig vlucht.

Met de landelijke campagne ‘Wat doe JIJ bij brand? Vluchten moet je oefenen!’ en de website www.watdoejijbijbrand.nl maken de brandweer en haar 25 veiligheidsregio’s samen met de Brandwonden Stichting zich sterk om een halt toe te roepen aan de vele branden die jaarlijks onnodig veel schade en erger nog, slachtoffers en doden eisen.

De ‘Risicomonitor Woningbranden’ die het Verbond van Verzekeraars later deze maand uitbrengt, toont aan dat de kans dat je in Nederland thuis een brand meemaakt 1 op 65 is. Deze kans verschilt in grote mate van eerder uitgebrachte cijfers, omdat in de ‘Risicomonitor Woningbranden’ álle woningbranden zijn geteld. Eerdere statistieken baseerden zich op branden waarvoor de brandweer was uitgerukt.

Topje van de ijsberg
“Als het om woningbranden gaat, zien wij volgens de statistieken dus enkel het topje van de ijsberg. De Risicomonitor Woningbranden brengt namelijk ook (kleinere) branden waar geen brandweer op afkomt, maar wel veel schade opleveren in kaart. De kans op een brand in huis is daarmee echt verbazingwekkend hoog.” zegt Hilda Raasing, lid begeleidingscommissie Brandpreventieweken en Regionaal Commandant. “Mensen kunnen zelf veel doen om het risico op brand te verkleinen. Daarom is het van groot belang dat iedereen nu maatregelen neemt om brand in huis te voorkomen. Dat betekent: op www.watdoejijbijbrand.nl bekijken hoe je brandveilig(er) leeft, nu meteen een werkende rookmelder plaatsen en oefenen hoe je met je gezinsleden binnen 3 minuten veilig je huis uit vlucht.”

Aandacht voor senioren
De actie ‘Wat doe JIJ bij brand? Vluchten moet je oefenen!’ is gericht op brandveiligheidsbewustzijn en de noodzaak van veilig vluchten. Hilda Raasing: “Hoewel we ons op alle Nederlanders richten, is er speciale aandacht voor een zeer kwetsbare groep bij brand: thuiswonende 65-plussers. Volgens het onderzoek ‘Fatale woningbranden’ van de Brandweeracademie waren van de 45 personen die in 2013 omkwamen bij een woningbrand 13 mensen 65-plus.

16 burgermeesters helpen ouderen met vluchten
Vandaag 1 oktober is de aftrap voor vluchtoefeningen in het hele land. Een fantastisch initiatief komt die dag uit de regio Gelderland-Midden: 16 burgemeesters, ieder verantwoordelijk voor de veiligheid in hun gemeente, bezoeken die dag samen de brandweer een zelfstandig wonende senior.

Rookmelderteam
Ouderen die hulp nodig hebben bij het plaatsen van rookmelders, kunnen ook de hulp inroepen van het Rookmelderteam. Dit team van vrijwilligers, getraind door de Brandweer en Brandwonden Stichting helpen mensen in heel Nederland met het plaatsen van hun rookmelder. Ook geven zij advies over brandveiligheid in huis. Aanvragen voor het Rookmelderteam gaan via tel. nr. 0251-275590 of 

Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):