zaterdag, 1. november 2014 - 16:53 Update: 01-11-2014 21:05

Katja Schuurman nog steeds boos om dood Theo van Gogh

Terugblik op Theo van Gogh
Foto: Archief FBF

Zondag 2 november is het tien jaar geleden dat schrijver en cineast Theo van Gogh in Amsterdam werd vermoord door de moslimextremist Mohammed B.

Van Gogh was kritisch over de multiculturele samenleving en over het moslimfundamentalisme.

Kort voor de moord maakte Van Gogh samen met voormalig VVD-politica Ayaan Hirsi Ali de film Submission. De film stelde huiselijk geweld tegen moslimvrouwen aan de kaak. Hirsi Ali had van te voren gewaarschuwd dat de film onder moslims voor grote opschudding zou kunnen zorgen omdat moslims de scènes zouden kunnen interpreteren als godslastering. Hirsi Ali werd op dat moment al beschermd door de Dienst Koninklijke Diplomatiek Beveiliging.

In een interview met Nieuwsuur kijkt Ayaan Hirsi Ali zaterdagavond terug op wat er in de laatste maanden van 2004 gebeurde. Ze constateert dat Nederland wakker is geschud maar zou graag zien dat Nederland alsnog overgaat tot het verbieden van islamitische scholen, omdat volgens Hirsi ALi kinderen daar worden gehersenspoeld onder het mom van godsdienstvrijheid.

Katja Schuurman voelt na tien jaar nog steeds boosheid om de dood van Theo van Gogh. In de Volkskrant zegt zij: 'Het is ongelofelijk zonde dat hij er niet meer is. Niemand heeft zijn plek ingenomen' Katja werkte een aantal keren met Theo van Gogh samen en maakte een jaar na zijn dood een documentaire over de moord. Katja: 'Ik wilde op zoek naar de waarheid. De conclusie was dat ofwel Mohammed B. samenwerkte met de AIVD of dat zij hebben zitten slapen. Een duidelijk antwoord heb ik nooit gekregen, ik ben nog steeds op zoek naar de waarheid.' Dit schrijft FOK.nl.

Provincie:
Tag(s):