donderdag, 17. juli 2014 - 13:40 Update: 17-07-2014 15:44

'Kermisexploitanten slordig met veiligheid attracties'

Foto van kermis attractie in donker | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert in de zomermaanden de veiligheid van attracties op kermissen.

Uit selectieve controles van de NVWA blijkt dat bijna 1/3 van de in 2012 en 2013 onderzochte kermisexploitanten de veiligheidseisen voor kermisattracties niet goed naleeft. Het gaat hier vooral om het ontbreken van verplichte veiligheidskeuringen of het niet nakomen van onderhoudsverplichtingen. In een aantal gevallen zijn ook technische tekortkomingen geconstateerd.

De NVWA heeft 29 keer een attractie verzegeld omdat de veiligheid niet kon worden aangetoond. Ook in het huidige kermisseizoen voert de NVWA risico gebaseerde inspecties uit bij attracties waarbij een vermoeden van niet-aantoonbare veiligheid bestaat.

Aantoonbaar veilig

Op Nederlandse kermissen mogen alleen attracties staan die aantoonbaar veilig zijn. De Nederlandse wet stelt dat een attractie jaarlijks gekeurd moet worden door een aangewezen keuringsinstantie (AKI). Als een attractie niet gekeurd is of als de exploitant niet direct het keuringscertificaat kan tonen, wordt de attractie beoordeeld als niet-aantoonbaar veilig. Dit wil echter niet zeggen dat de attractie onveilig is of dat er direct gevaar is voor de kermisbezoeker.