woensdag, 2. juli 2014 - 8:04 Update: 03-07-2014 0:33

Kinderpardon niet zo strikt uitgevoerd als Teeven zou willen

Foto  van rechtbank | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

De Haagse rechtbank heeft dinsdag bepaald dat het kinderpardon niet zo strikt mag worden uitgevoerd als staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) wil.

Het is volgens de rechtbank onterecht om een asielzoeker af te wijzen die niet in beeld was van het Rijk, maar wel bij de gemeente. Dat schrijft de Volkskrant woensdag.

Voorstanders van een ruimer kinderpardon zijn verheugd over deze uitspraak. Zoals bijvoorbeeld kinderombudsman Marc Dullaert. Hij vindt het net als de andere voorstanders 'idioot' dat toezicht door de gemeente bij het kinderpardon niet telt als overheidstoezicht. Ook zien honderden burgemeesters graaag een versoepeling van de regeling, zodat meer vernederlandste kinderen in Nederland kunnen blijven.

De critici hebben nu de rechter aan hun kant staan. Op basis van de uitspraak hoeft een gezin uit Karzachstan nu niet terug te keren. Het gezin was jarenlang niet in beeld bij het Rijk, maar heeft zicht volgens de rechter niet aan toezicht onttrokken. De Dienst Terugkeer en Vertrek sloot daarop hun dossier.

Provincie: