maandag, 3. maart 2014 - 17:33 Update: 03-07-2014 0:41

Klein risico huidinfecties na sabbelen grote teen door knabbelvisjes

foto van knabbelvisjes | fbf
Foto: Kustwacht
Den Haag

Uit onderzoek van het RIVM, dat in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is uitgevoerd, blijkt dat mensen via de baden, waarin kleine vissen zwemmen die aan je handen en voeten knabbelen, huidinfecties kunnen oplopen, maar het risico is erg klein. Dit meldt het RIVM maandag.

Het gebruik van knabbelvisjes (garra-rufavissen) komt oorspronkelijk uit Turkije, India en het Verre Oosten. Garra rufa zijn kleine tandeloze karperachtigen. In de bassins knabbelen zij dode en verdikte huid van de voeten en handen van de klanten.
Een behandeling duurt gewoonlijk vijftien tot dertig minuten. De behandelingen worden aangeboden als cosmetische en ontspannende baden en soms ter verlichting van huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis.

Infectierisico
Volgens het RIVM is het infectierisico voor gezonde personen met een intacte huid verwaarloosbaar. Mensen met (kleine) huiddefecten lopen een klein risico op lokale huidinfecties. Personen met onderliggend lijden of een verminderde weerstand wordt een garra-rufabad afgeraden. Voor deze studie is literatuuronderzoek gedaan. Daarnaast hebben de onderzoekers de waterkwaliteit van garra-rufabaden nagekeken bij zestien bedrijven in Nederland.

Overdracht van ziekten
Doordat de baden levende vissen bevatten, is het niet mogelijk het water te desinfecteren. De vissen zouden dan dood gaan. Het water in de baden wordt niet na elke klant ververst en de vissen worden niet na elke klant vervangen. Hierdoor kunnen menselijke ziekteverwekkers worden overgebracht van de ene klant op de andere. Dit kan gebeuren via de vissen en via het water. Daarnaast kunnen de vissen drager zijn van ziekteverwekkers. Zij kunnen die ziekteverwekkers tijdens het knabbelen overdragen op de mens. Maar in de praktijk blijkt het risico op infectie bij mensen met een intacte huid zeer klein.

De Psoriasis Vereniging Nederland, de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie en de Nederlandse Vereniging voor Huidtherapeuten hechten weinig waarde aan de therapie met knabbelvisjes.

Categorie: