woensdag, 5. februari 2014 - 12:26 Update: 03-07-2014 0:43

Knal boven Groningen waarschijnlijk F-16

Foto F16 | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

De knal die dinsdagavond in een gedeelte van Groningen te horen was is zeer waarschijnlijk veroorzaakt door een F16 die door de geluidsbarrière ging.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie tegen BNR gezegd. Eerder liet het ministerie weten dat er geen aanwijzingen waren dat de knal werd veroorzaakt door een gevechtsvliegtuig. Nu zegt een woordvoerder dat er boven de Noordzee oefeningen met F-16's zijn gehouden waarbij een toestel door de geluidsbarrière is gegaan. Men onderzoekt nu of dat plaatsvond ten tijde dat de knal werd waargenomen.

Geen aardbeving

In Noord-Groningen deed zich dinsdagavond rond 22.00 uureen natuurverschijnsel voor, dat leek op een aardbeving, die over een  groot gebied voelbaar was. De meeste reacties op het verschijnsel kwamen vanuit Middelstum, maar ook uit Appingedam, Delfzijl, Uithuizen en uit de stad Groningen. Een seismoloog van het KNMI liet tegenover RTV Noord weten dat er geen beving was gemeten. Dit omdat de seismograven geen trillingen had gemeten in de bodem. 

Het KNMI gaat er vanuit dat het een akoestische knal is geweest, maar kon nog niet zeggen waardoor de knal te horen was geweest.

Provincie:
Tag(s):