vrijdag, 18. juli 2014 - 12:36 Update: 18-07-2014 12:59

KNMI en RIVM waarschuwen voor aanhoudende hitte

KNMI en RIVM waarschuwen voor aanhoudende hitte
De Bilt

Het KNMI en het RIVM hebben vrijdag opnieuw gewaarschuwd voor de aanhoudende hitte.

Vrijdag en zaterdag wordt het op veel plaatsen tropisch warm met temperaturen ruim boven de 30 graden bij een matige tot sterke zonkracht.

Zondag doet de temperatuur een stapje terug en is er kans op onweer, maar ook volgende week houdt de zomerse warmte aan. Ook ‘s avonds blijft het warm en in de nacht komt de temperatuur op veel plaatsen nauwelijks onder de 20 graden. Het KNMI spreekt van een tropische nacht als de minimumtemperatuur 20 graden of hoger is.

Hitteplan
Het Nationaal Hitteplan van kracht. Dat betekent dat het nodig is om maatregelen te nemen om gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen te beperken. Meer informatie over het hitteplan is te vinden bij het RIVM.

Neerslagtekort
Ondanks de flinke regenbuien eerder deze maand is de bodem in sommige delen van Nederland droog. Het KNMI brengt de droogtesituatie in ons land in kaart met het tekort aan neerslag. Het potentieel neerslagtekort wordt berekend uit de hoeveelheid regen verminderd met de verdamping gedurende het groeiseizoen tussen april en september.

In de westelijke helft van het land is het neerslagtekort opgelopen tot 100 á 150 mm. In het oosten is meer regen gevallen en is op een aantal plaatsen sprake van een neerslagoverschot. Door het zonnige en zeer warme weer zal er de komende dagen veel water verdampen (zo’n 3 tot 5 mm per dag) waardoor het neerslagtekort snel oploopt.

Categorie:
Provincie: