zondag, 26. januari 2014 - 9:02 Update: 03-07-2014 0:43

KNMI trekt waarschuwing extreem weer in, nog wel glad en meer sneeuw op komst

Foto van auto's in de sneeuw | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Zeist

Het KNMI heeft de waarschuwing voor extreem weer, code oranje, ingetrokken. Code geel (gevaarlijk weer) is nu van kracht.

Vanavond wordt wel nog steeds sneeuw verwacht. Code geel blijft morgen nog van kracht.

Gladheid

Door de sneeuw die gisteravond op grote schaal in het noordoosten viel, kreeg het verkeer daar te maken met gladheid.

Die gladheid leidde op enkele plaatsen tot ongelukken, maar de schade bleef gelukkig beperkt tot materiële schade. Zo gleed bij het Groningse Kolham een auto van de snelweg A7 de sloot in. De inzittenden kwamen er zonder verwondingen  vanaf. Het KNMI denkt dat in de drie noordelijke provincies gladheid nog tot maandagochtend voor verkeershinder kan zorgen. In de noordelijke provincies wordt namelijk nog meer sneeuw verwacht.

Weersverwachting voor zondag

Zondagochtend zijn er wolkenvelden, maar is af en toe nog de zon nog te zien. In het noordoosten blijft het bewolkt en valt nog steeds af en toe lichte regen of sneeuw en is het plaatselijk glad,  zo voorspelt het KNMI. Van het westen uit zal de bewolking dikker worden en aan het eind van de middag bereikt een regengebied het zuidwesten van het land. In de avond breidt de neerslag zich verder over het land uit. In het noordoosten valt de neerslag opnieuw in de vorm (natte) sneeuw. Volgens Weerplaza gaat het in het noordoosten zelfs stevig sneeuwen en moet men in Groningen rekeninghouden met 4 tot 8 cm verse sneeuw erbij. Ook in Friesland, Drenthe en Overijssel gaat enige tijd droge sneeuw vallen, maar er valt ook natte sneeuw en motregen. Omdat de temperaturen net iets boven nul liggen, kunnen de wegen kortstondig wit en glad zijn. Ook aan het einde van zondagnacht en in de vroege maandagochtend kan het in het oosten glad worden door bevriezing van natte weggedeelten.

Noord-Holland, Flevoland, Utrecht, Gelderland en de heuvels van Zuid-Limburg krijgen in eerste instantie te maken met regen en motregen. Doordat de neerslag de atmosfeer afkoelt, kan de neerslag tijdelijk overgaan in natte sneeuw. Gladheid wordt in deze regio's niet verwacht. De middagtemperatuur wordt in een groot deel van het land 6 à 7 graden, maar in het uiterste noordoosten komt de temperatuur niet boven het vriespunt uit. Komende nacht loopt de temperatuur  dan uiteen van 4 graden in het westen tot rond het vriespunt in het noordoosten van het land, waardoor het daar plaatselijk glad kan zijn.

Later in de week: terugkeer kou
Maandag en dinsdag is winterkou niet in Nederland te vinden. Er vallen winterse buien, vooral in het westen en noorden, maar wit zal het niet worden, aldus Weerplaza.nl
Woensdag draait de wind geleidelijk naar het oosten en wordt het opnieuw kouder. Mogelijk blijft het donderdag een groot deel van de dag vriezen in vrijwel het hele land. Daarna lijkt de temperatuur weer op te gaan lopen.

Het KNMI verwacht voor de tweede helft van  de week dat de temperaturen overdag rond het vriespunt blijven en voor de nachten lichte tot matige vorst

 

Provincie:
Tag(s):