woensdag, 13. augustus 2014 - 16:26 Update: 13-08-2014 20:46

Koeien met ingegroeide touwen om nek

Dierenpolitie stuit op koeien met ingegroeide touwen om nek
Foto: Archief EHF
Ermelo

De dierenpolitie is afgelopen vrijdag in hete buitengebied van Ermelo op koeien in een stal gestuit die in een dikke laag mest stonden en waarvan bij enkele koeien het touw waarmee ze stonden vastgebonden in hun nek was gegroeid. Dit meldt de politie woensdag.

Na de melding over een dood schaap in een wei in het buitengebied van Ermelo kwam de dierenpolitie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) het ernstige dierenleed op het spoor. Met een dierenarts zijn direct maatregelen getroffen. Tegen de veehouder wordt proces-verbaal opgemaakt.

De politie kreeg op vrijdag 8 augustus een melding van een getuige die een dood schaap in een wei zag liggen. Een agent van de dierenpolitie stelde een onderzoek in, waarbij ook op het erf en in de stallen werd gekeken. Zijn bevindingen waren schokkend en aanleiding om een controleur van de NVWA te waarschuwen omdat de dieren bedrijfsmatig werden gehouden.

Mestvaalt
In de wei werd het dode lam aangetroffen en op het erf lag er nog één. Op het erf lag een enorme mestvaalt waarvan de mest en het mestvocht rijkelijk over het erf vloeiden. In de stallen stonden koeien in een dikke laag natte mest.

Ingegroeide touwen
De koeien stonden zodanig met korte touwen vastgebonden, dat zij geen natuurlijke lichaamshouding konden aannemen. Bij meerdere koeien waren de touwen in de nek gegroeid waardoor er vreselijke wonden waren ontstaan. Van meerdere koeien waren de hoeven onbekapt en zodanig lang, dat staan en lopen pijnlijk was en moeilijk ging. Eén koe had een bloedende hoefwond. Met behulp van een dierenarts van de NVWA is direct actie ondernomen en zijn de dieren losgesneden. De dieren zijn in een wei gezet en medisch verzorgd.

Bestuursdwang
De gemeente is op de hoogte gebracht en die laat Bestuursrecht in werking treden voor de opslag van de mest. Verder stelt de NVWA een verder onderzoek in en wordt  er gecontroleerd of de dieren verzorgd blijven. De veehouder wordt over de verwaarlozing gehoord en vervolgens wordt er proces-verbaal opgemaakt.

Provincie: