zaterdag, 22. november 2014 - 11:41 Update: 22-11-2014 17:30

Koenders: 'De kans op ongelukken in de lucht is aanzienlijk.'

Koenders waarschuwt voor ongelukken in de lucht met de Russen
Foto: Archief EHF
Den Haag

Tijdens de eerste vergadering van de Parlementaire Assemblee van de NAVO in Den Haag houden zowel minister Koenders (Buitenlandse Zaken) als minister Hennis (Defensie) een toespraak.

De Assemblee vertegenwoordigt de parlementen uit de lidstaten en geeft de NAVO gevraagd en ongevraagd advies. Er werden vrijdagavond zo'n 350 parlementariërs verwacht voor deze driedaagse bijeenkomst. Niet alleen de NAVO-lidstaten zijn aanwezig, maar ook landen als Oekraïne, Mali en Afghanistan.

Een vaste gast ontbreekt dit jaar echter: Rusland. Het land waarmee de NAVO al langere tijd een apart partnerschap onderhoudt. Maar vanwege de inval en de annexatie van De Krim is het overleg met de Russen opgeschort. Zij zijn dus ook niet welkom in Den Haag. En dat in een tijd waarin de kans op incidenten in de lucht door de Russen aanzienlijk is toegenomen.

Dit zou komen door de onaangekondigde vluchten van Russische militaire vliegtuigen in het westerse luchtruim. Dit zei minister Koenders in zijn toespraak, zo meldt nu.nl zaterdag. Koenders: 'De kans op ongelukken in de lucht is aanzienlijk. Dit onverantwoordelijk gedrag moet stoppen.' Het gebeurt de laatste jaren veel vaker dat Russische militaire vliegtuigen door westers gecontroleerd luchtruim vliegen.

Provincie:
Tag(s):