donderdag, 27. november 2014 - 10:06 Update: 27-11-2014 10:51

Koenders: Turkse minister neemt grotendeels afstand van uitspraken

Koenders belt met Turkse ambtgenoot Cavusoğlu
Foto: RVD
Den Haag

Minister Koenders heeft maandagavond gebeld met zijn Turkse ambtgenoot minister Cavusoğlu. Hij sprak gisteren eerder met de Turkse ambassadeur Arslan en er vond een gesprek plaats met de plaatsvervanger van de ambassadeur op het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Minister Koenders bracht namens het kabinet zijn ernstige zorgen over berichtgeving in de Turkse media over Nederland van een woordvoerder van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken over. ‘Directe inmenging door een buitenlandse mogendheid in een democratisch debat in Nederland is ongepast’, aldus Koenders in zijn gesprek met minister Cavusoğlu.

Koenders wees op het belang van open dialoog over gecompliceerde onderwerpen als integratie. ‘Het is de doelstelling van het kabinet dat Turkse Nederlanders optimaal integreren. Dat belang delen Turkije en Nederland. Integreren is een werkwoord. Daarover bestaat bij zowel Turkije als Nederland geen misverstand’.

‘Minister Cavusoğlu nam in het gesprek tevens afstand van enige kritiek op de Nederlandse overheid of politiek’, aldus Koenders na afloop. ‘De Turkse minister van Buitenlandse Zaken onderstreepte het belang van integratie van Turkse Nederlanders en het leren van de taal. Hij uitte zijn bezorgdheid over de reacties die volgens hem recentelijk waar te nemen zijn in de Nederlandse samenleving, onder andere naar aanleiding van het motivaction onderzoek. We hebben afgesproken op korte termijn elkaar te ontmoeten om verder te praten over deze wederzijdse zorgen’, zei Koenders.

Provincie:
Tag(s):