dinsdag, 11. november 2014 - 22:08 Update: 12-11-2014 11:38

Kometenjager Rosetta zet landing in op komeet

Rosetta na 6.500.000.000 km aangekomen bij komeet
Foto: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA
Noordwijk

In Noordwijk en daarbuiten is het aftellen begonnen. Dinsdagavond is een zogenaamde ''GO'' gegeven en is de landing van de kometenjager Rosetta ingezet. Over een paar uur zal de kometenjager de sonde loslaten.

Deze sonde zal dan een zorgvuldig voorgeprogrammeerde landing uitvoeren op de komeet en daarmee voor een wereldprimeur zorgen. Nog nooit eerder was een door mensenhand gemaakt ruimteschip zo dicht bij een komeet.

ESA hoopt belangrijke levensvragen te beantwoorden met de Rosetta-missie. Is het water op aarde door kometen gebracht? Brachten kometen misschien nog andere bouwstenen naar aarde die leven op onze planeet mogelijk maakten? De samenstelling van komeet 67P kan ons wellicht antwoord geven op deze en nog meer vragen.

Rosetta was 10 jaar lang onderweg naar Churyumov-Gerasimenko en bevindt zich sinds 6 augustus in een baan om de komeet. Kometen krijgen vanuit de wetenschap heel veel aandacht omdat ze ons veel kunnen leren over de periode - 4,5 miljard jaar geleden - toen ons zonnestelsel ontstond.

Landing rond 16.30 uur.

Naar verwachting zal Philae rond 16.30 uur landen. Het signaal van de lander doet er vervolgens een half uur over om de aarde te bereiken. Pas dan zal duidelijk worden of de ambitieuze missie van Philae zoals gepland is verlopen. Rond 18.30 wordt er dan - als alles goed is gegaan - een spectaculaire panorama-foto van het oppervlak van komeet 67P via Rosetta naar aarde gestuurd.

Categorie:
Provincie: