dinsdag, 29. april 2014 - 8:18 Update: 03-07-2014 0:37

Koningsdag Amsterdam: Minder zakkenrollerij, meer mensen dronken

foto van politie koningsdag | fbf
Foto: fbf archief
Amsterdam

De Amsterdamse Driehoek (Openbaar Ministerie, Politie, Gemeente) kijken terug op een Koningsdag die feestelijk is verlopen, maar niet geheel rimpelloos. Het totaal aantal aanhoudingen, gerelateerd aan Koningsnacht en -dag 2014, is bijgesteld van 212 naar 177 omdat de eerdere cijfers ook nog niet Koningsdaggerelateerde aanhoudingen bevatten.

Hoewel dit nog steeds een flink aantal is, was het daarmee rustiger dan voorgaande jaren. Ter vergelijking: tijdens het Koninginnedagfeest in 2012 werden in totaal 219 mensen aangehouden. Bovendien zijn dit jaar in verhouding meer personen aangehouden voor kleinere vergrijpen zoals openbare dronkenschap en minder vaak voor zware geweldsdelicten.
 

Minder zakkenrollerij

Belangrijk thema dit jaar was zakkenrollerij. Tot nu toe heeft de politie rondom de Koningsdag slechts 100 aangiften van zakkenrollerij ontvangen ten opzichte van de 273 in 2012 en 620 in 2013, gerekend over dezelfde tijdsperiode. Ervaring leert dat de komende dagen het aantal aangiften nog iets kan oplopen omdat aangiften van zakkenrollerij nog niet allemaal gedaan zijn. Vooralsnog lijken de maatregelen effect te hebben gehad. In de loop van volgende week komen de definitieve cijfers. De samenwerking met de Roemeense politie is in ieder geval goed verlopen. In totaal zijn twaalf zakkenrollers aangehouden gerelateerd aan Koningsdag 2014 en vele pogingen voorkomen.


In totaal worden 15 personen die op Koningsdag zijn aangehouden op verdenking van ‘Koningsdag-gerelateerde zaken’ voorgeleid aan de rechter-commissaris. Dinsdag wordt een supersnelrecht-zitting gehouden waar twee personen die verdacht worden van zakkenrollerij en een persoon die verdacht wordt van een ‘gewone diefstal’ van een telefoon terecht zullen staan. Daarnaast worden dinsdag twee verdachten van zakkenrollerij en een verdachte van diefstal van een telefoon voorgeleid aan de rechter-commissaris met de bedoeling hen voor de snelrechter te brengen.

Provincie:
Tag(s):