dinsdag, 24. juni 2014 - 18:47 Update: 03-07-2014 0:34

Kosten data roaming buitenland gehalveerd per 1 juli

Foto van mobiele telefoon | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Brussel/Den Haag

De maximumtarieven voor het downloaden van data in het buitenland gaan per 1 juli : van 45 cent/MB naar 20 cent/MB, een daling met meer dan de helft. Dit heeft de Europese Commissie dinsdag bekendgemaakt.

Het wordt dus nog goedkoper om kaarten te gebruiken, video's te bekijken, mail te checken en sociale netwerken te updaten als u op reis bent in de EU. Ter illustratie: voetbalfans die tijdens het WK op reis zijn in de EU zullen 25 keer minder betalen voor dataroaming dan tijdens het WK 2010! Sinds de EU maximumtarieven voor dataroaming heeft ingevoerd, is het dataverbruik drastisch gestegen.

Ook gesprekken en sms'en zullen goedkoper worden. Dit is goed nieuws, want u kan voortaan dus contact houden met familie en vrienden als u op reis bent in Europa. Bovendien kunnen mobiele providers in Europa vanaf 1 juli 2014 een specifieke roamingdeal aanbieden vóór u op reis vertrekt en u de mogelijkheid geven om in het land van bestemming, voor zover beschikbaar, een lokale mobiele provider te kiezen voor datadiensten zoals e-mail, online het nieuws lezen, het uploaden van foto's, en online video's bekijken. U kan dus roamingaanbiedingen vergelijken en de aantrekkelijkste aanbiedingen en prijzen kiezen als u op reis gaat!

Daar houdt het echter niet op: de EU werkt aan nieuwe regels om roamingkosten helemaal af te schaffen. De verordening van de Commissie betreffende een connectief continent zal een einde maken aan de roamingtarieven, zal de openheid en neutraliteit van het internet garanderen en zorgen voor betere consumentenbescherming voor mobiele en breedbandgebruikers.

"Deze sterke daling van de prijzen voor dataroaming zal voor ons allemaal een groot verschil maken deze zomer. Dit volstaat echter niet. Waarom is er überhaupt nog sprake van roamingtarieven op een interne markt? Ik hoop dat we tegen eind dit jaar een overeenkomst kunnen sluiten over de opheffing van alle roamingtarieven. Het Parlement heeft zijn job gedaan. Het is nu aan de lidstaten om de deal te sluiten!", verklaarde Neelie Kroes, vicevoorzitter van de Europese Commissie en commissaris voor de digitale agenda.

Achtergrond
De EU heeft maatregelen getroffen in 2007, toen de roamingtarieven op hun piek waren. Als gevolg daarvan zijn de roamingtarieven in 2014 met 80 tot 90 % gedaald in vergelijking met 2007.

Categorie:
Tag(s):