woensdag, 1. oktober 2014 - 12:01 Update: 01-10-2014 14:48

Kwart werkgevers vraagt personeel mee te gaan in versobering arbeidsvoorwaarden

Bazen vragen personeel steeds vaker om salaris in te leveren
Foto: Archief EHF

Uit een onderzoek van salarisverwerker ADP, organisatiebureau Berenschot en Performa Uitgeverij onder 700 personeelsadviseurs van Nederlandse bedrijven blijkt dat bijna de helft van de werkgevers in Nederland het personeel in het afgelopen jaar heeft gevraagd genoegen te nemen met een lagere functie en dus met minder salaris.

Bij tien procent van de bedrijven kreeg het personeel met behoud van dezelfde functie het voorstel een lager salaris te accepteren. Een kwart van de ondervraagde bedrijven heeft de arbeidsvoorwaarden versoberd. Werknemers werd gevraagd af te zien van de reguliere salarisverhoging, de dertiende maand of verlofdagen. Verder betalen werkgevers minder mee aan de ziektekostenverzekering. Dit melden verschillende media woensdag.

De uitkomsten van het onderzoek mogen 'opmerkelijk' genoemd worden, want ondanks het lichte herstel is er volgens de onderzoekers bij veel werknemers nog angst voor aanstaande reorganisaties. Hans van der Spek van Berenschot zegt hierover in een reactie in de media: 'Hoewel werkgevers op de lange termijn verwachten weer meer personeel nodig te hebben, kiezen ze voorlopig ervoor om medewerkers in lagere functies te plaatsen of hun arbeidsvoorwaarden te versoberen.' Vooral in de bouw en in de financiële sector wordt de werknemers gevraagd in te leveren.

Categorie:
Tag(s):