woensdag, 15. oktober 2014 - 9:32

Leden FNV voeren waarschuwingsactie in Tilburg: Stop werken zonder loon

Tilburg

Het komt steeds vaker voor: werkzoekenden die in de bijstand zijn beland, worden via de gemeente aan het werk gezet en krijgen daar geen loon voor.

Het komt steeds vaker voor: werkzoekenden die in de bijstand zijn beland, worden via de gemeente aan het werk gezet en krijgen daar geen loon voor. Leden van de FNV vinden dat werken zonder loon moet stoppen. Zij willen uitzicht op echte banen, in plaats van gratis werk. Woensdagmiddag doen zij een oproep aan staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken om een oplossing voor dit probleem te vinden met de verantwoordelijke wethouders. Werk moet lonen! In Tilburg lopen zij een actiemars naar het Klasse Theater, waar de staatssecretaris met tientallen wethouders overleg voert.

De Waarschuwingsactie ‘stop werken zonder loon’ met protestmars wordt gehouden in Tilburg op woensdag 15 oktober 2014. De actie begint in Tilburg bij Poppodium 013 aan de Veemarktstraat 44 om 14.30 uur en eindigt rond 16:30.

Gemeenten hebben de taak om werkzoekenden te begeleiden naar geschikt werk. Nu gebeurt het meer en meer dat mensen zo goedkoop mogelijk aan het werk worden gezet. De FNV krijgt steeds meer meldingen van werkzoekenden die ‘gratis werk’ moeten doen in de zorg, het personenvervoer, de groenvoorziening of de post. Zij mogen al blij zijn als zij hun bijstandsuitkering van 900 euro per maand mogen behouden.

De FNV vindt dat zowel de gemeenten als de landelijke politiek moeten regelen dat werken zonder loon stopt. Wat er nu gebeurt is niet alleen een probleem van de werkzoekenden, maar een probleem voor de maatschappij. Meer en meer betaalde banen worden vervangen door gratis werk, waardoor werkverdringing aan de orde van de dag is. ,,Gemeenten moeten de werkloosheid aanpakken, niet de werklozen’’, zegt FNV-vicevoorzitter Ruud Kuin. ,,Werknemers in de beroepen met de laagste lonen hebben hier het meeste last van. Hun werk wordt ofwel omgezet in onbetaalde banen, ofwel ingenomen door mensen die eigenlijk hebben doorgeleerd voor bijvoorbeeld leraar of verpleegkundige, maar door bezuinigingen hun baan hebben verloren.’’

Provincie: