vrijdag, 18. juli 2014 - 10:21 Update: 18-07-2014 10:32

Lichaamstemperatuur en vochtbalans wandelaars Vierdaagse gemonitord

Foto van avondvierdaagse wandelaars | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Nijmegen

Onderzoekers van het Radboudumc gaan een aantal deelnemers aan de Vierdaagse van Nijmegen vrijdag op de laatste en waarschijnlijk warmste dag nauwlettend in de gaten houden. Dit meldt het Radboudumc vrijdag.

‘Het belooft een erg warme laatste wandeldag te worden vandaag. Als de weersvoorspellingen uitkomen, wordt het de warmste dag in de geschiedenis van het Vierdaagseonderzoek’, aldus het Radboudumc.

Inspanningsfysioloog Maria Hopman en haar team zullen vandaag dan ook onderzoeken wat de omgevingstemperatuur doet met de lichaamstemperatuur en vochtbalans van de deelnemers aan dit onderzoek.

Het samentrekken van een spier leidt tot beweging (wandelen) maar ook tot flinke warmteproductie. Hierdoor neemt de lichaamstemperatuur van wandelaars toe tijdens inspanning. Bij een hoge omgevingstemperatuur zweten wandelaars weliswaar meer, maar zijn de mogelijkheden tot warmteafgifte beperkt, waardoor de lichaamstemperatuur sneller stijgt. 

Bij lichaamstemperaturen boven de 40°C spreek je van oververhitting en kunnen er medische problemen optreden. Door het overmatig transpireren verliezen de wandelaars veel vocht en niet alle wandelaars drinken voldoende om dit vochtverlies aan te vullen. Uit onderzoek tijdens de Vierdaagse van voorgaande jaren bleek al dat 20 procent van de Vierdaagsewandelaars te weinig drinkt.

Metingen via ingeslikte pil
Om het effect van de omgevingstemperatuur op de kerntemperatuur en de vochtbalans van de wandelaars te volgen, worden bij de start, langs de route en op de finish lichaamstemperatuur (door middel van een pil die de wandelaars ingeslikt hebben), hartslag (door middel van een hartslagband en –meter) en vochtverlies (door middel van gewichtsveranderingen en zoutconcentratie in het bloed) gemeten. 

Resultaten
Maria Hopman en haar onderzoeksteam verwerken de metingen die zij langs de route doen direct. Vanaf vrijdagmiddag 14.00 uur komen de eerste resultaten beschikbaar die door het Vierdaagse Perscentrum worden gepubliceerd. 

Eerder deze week richtte het Vierdaagseonderzoek zich op de relatie tussen fitheid en geheugen en onderzocht Hopman vierdaagsewandelaars met hartfalen. De resultaten van deze onderzoeken worden later dit najaar verwacht.

Categorie:
Provincie: