vrijdag, 25. april 2014 - 13:12 Update: 03-07-2014 0:37

Lintje voor Margreet Dolman, Dominee Gremdaat, Bert en Grover

Lintje voor Margreet Dolman, Dominee Gremdaat, Bert en Grover
Den Haag

Dit jaar zijn er meer lintjes uitgereikt dan in 2013. 'Maar liefst 3.155 mensen kregen ter gelegenheid van Koningsdag een onderscheiding, dat zijn er 154 meer dan vorig jaar', zo meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vrijdag.

In de Orde van de Nederlandse Leeuw zijn 15 personen gedecoreerd en in de Orde van Oranje-Nassau 3.140 personen. In het Caribisch deel van het Koninkrijk (Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba) hebben 52 personen een Koninklijke onderscheiding ontvangen.

Er zijn 3.533 voorstellen voor de lintjesregen 2014 of de Algemene Gelegenheid 2014 ontvangen. Over 378 voorstellen (10,69 % van het totaal bij de lintjesregen 2014) is uiteindelijk een negatief advies uitgebracht.

De lintjesregen 2014 laat de volgende ontwikkelingen zien:

Er zijn 1116 vrouwen bij de lintjesregen 2014 gedecoreerd, dat komt neer op 35,37 %. Het aantal mannen bedraagt 2039 (64,63 %). Van alle gedecoreerden zijn er 2783 (88,21 %) benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, 1745 mannen en 1038 vrouwen. Gelet op het aantal gedecoreerde vrouwen, komt naar voren dat in provincie Friesland het aandeel van de vrouwen het grootst is, van de 112 personen zijn er 52 vrouw (46,43 %). Het hoogste aantal gedecoreerde vrouwen komt uit provincie Zuid-Holland, dat zijn 218 vrouwen (38,05 %).

In de provincie Noord-Brabant zijn de meeste personen gedecoreerd, 620 personen. In Zuid-Holland zijn er 573 personen gedecoreerd en in Noord-Holland 408 personen. Op Curaçao is aan 26 personen een Koninklijke onderscheiding toegekend, op Aruba aan 16 personen, op Sint Maarten aan 6 personen en op Bonaire aan 4 personen. Het aantal gedecoreerden in de vrijwillige sector bedraagt 3033 personen. Er zijn 197 gedecoreerden met bijzondere verdiensten in de hoofdfunctie. 

Oudste en jongste
De oudst gedecoreerde persoon is mevrouw A.M. de Jong-van Oosten (1920) te Capelle aan den IJssel. Zij was/is actief als vicevoorzitter van de huurdersvereniging en als gastvrouw/organisator van uitstapjes en (sjoel)activiteiten voor bewoners van het woningcomplex aan de Centrumpassage. De jongst gedecoreerde persoon van de lintjesregen 2014 is de 31-jarige heer M.R.L. van Hengst te Spijkenisse. Hij was/is vanaf 1996 actief als vrijwilliger/begeleider bij de Klimroos en Ridderclub (kinderactiviteiten) en vanaf 1997 als trainer/vrijwilliger bij de korfbalvereniging S.C. Olympia.

Bekende Nederlanders

Janine van den Ende
Mevrouw J.M. van den Ende-Klijberg te Baarn, is samen met haar echtgenoot medeoprichter en bestuurslid van de Stichting VandenEnde Foundation. Zij zet zich actief in voor het bevorderen van cultuureducatie en cultureel ondernemerschap. Daarnaast stelt zij tentoonstellingen samen in theaters van Stage Entertainment, is zij bestuurslid van de stichting DeLaMar Theater en van het Blockbusterfonds te Amsterdam (een samenwerkingsverband voor het organiseren van culturele evenementen). Zij was adviseur van het zorghotel op Parc Spelderholt en is actief als jurylid van de Johannes Vermeer Prijs. Decoranda is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. 

Penney de Jager
Mevrouw W.M. de Jager te Maarssen, gemeente Stichtse Vecht, is actief als (ballet)danseres, choreograaf en dansdocent en is werkzaam als directeur van diverse balletgroepen en dansscholen, zoals het Penney de Jager Showballet, het Holland Show Ballet en het Penney de Jager Burlesque Ballet. Zij heeft zich actief ingezet voor de promotie van dans in Nederland. Daarnaast is zij oprichter van de Show Dance- en Musicalopleiding Maarssenbroek en zet zij zich in om 50-plussers te stimuleren meer te bewegen. Decoranda is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Paul Haenen (Bert en Grover)
De heer P. Haenen te Amsterdam, is vanaf 1962 actief als (stem)acteur, komiek, cabaretier, presentator, programmamaker en toneelschrijver. Daarnaast is hij vanaf 1989 eigenaar van het theater Betty Asfalt Complex te Amsterdam. Betrokkene is onder meer bekend vanwege zijn theatershows, zijn televisieprogramma’s, vanwege zijn typetjes Margreet Dolman en Dominee Gremdaat en vanwege zijn stem als vertolker van de figuren Bert en Grover uit Sesamstraat (sinds 1976). Daarnaast zet hij zich langdurig en actief in voor de acceptatie en emancipatie van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders. Decorandus is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. 

Martin Gaus
De heer M.R. Gaus te Lelystad, is werkzaam als tv-presentator, schrijver, eigenaar van het Dierenhotel Lelystad (vanaf 1974) en directeur van Martin Gaus Hondenscholen BV. In het dierenhotel worden huisdieren en zwerfdieren opgevangen. Hij heeft onder meer (gedrags)trainingen voor honden ontwikkeld en heeft zich ingezet op het gebied van internationale dierenbescherming. Betrokkene treedt regelmatig op in televisieprogramma’s in Nederland en in België over het onderwerp “dierenmanieren” en staat bekend als voorvechter en inspirator op het terrein van dierenwelzijn en voor verschillende goede doelen. Decorandus is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.