donderdag, 24. juli 2014 - 17:07 Update: 24-07-2014 21:16

LTFO:'Zorgvuldigheid bij identificatie'

LTFO:'Zorgvuldigheid bij identificatie is heel belangrijk'
Foto: Politie/LTFO
Hilversum

Volgens Arie de Bruijn, hoofd van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO), kan het nog weken of maanden duren voordat de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 van Malaysia Airlines zijn geïdentificeerd.

De Bruijn zei dit donderdag tijdens een persgesprek. Op dit moment is in Hilversum een team van 120 Nederlandse experts van de politie met 80 collega’s uit het buitenland, bezig met de identificatie van de slachtoffers. De politie werkt hierbij samen met defensie, forensische tandartsen, universitaire ziekenhuizen en het NFI. Gisteren zijn 40 kisten vanuit de Oekraïne overgebracht, vandaag volgen 74 kisten. Ook vrijdag 25 juli worden nog slachtoffers naar Nederland overgebracht. 

Informatie verzamelen
De Bruijn condoleerde de nabestaanden met dit grote verlies. Hij vertelde dat nu familierechercheurs in alle getroffen landen bij de nabestaanden informatie over de slachtoffers verzamelen. Die wordt vergeleken met de resultaten van het onderzoek in Hilversum.

Zorgvuldig en waardig
‘In Hilversum worden de slachtoffers zorgvuldig en waardig beschreven’, vertelde De Bruijn. ‘Van de slachtoffers worden vingerafdrukken en DNA afgenomen. De lichamen worden beschreven, bijvoorbeeld of er tattoos zijn. Van kleding worden foto’s gemaakt. Ook verzamelen forensische tandartsen gegevens over het gebit.’

Nabestaanden eerst
De Bruijn benadrukte dat als er een lichaam is geïdentificeerd, dit via de familierechercheurs als eerste aan de nabestaanden wordt verteld: ‘Zij weten het altijd als eerste. Pas daarna vertellen we het aan anderen.’ Zekerheid geeft het team pas na meerdere controles. ‘We kunnen het maar één keer goed doen.’ Als een lichaam is geïdentificeerd, mogen nabestaanden die dit willen, hun geliefde altijd nog zien.

Steun
Het team in Hilversum krijgt psychologische steun van maatschappelijk werkers en aalmoezeniers. ‘Emotioneel en wat betreft werk zijn dit soort opdrachten altijd weer anders’, zegt De Bruijn. ‘Het team steunt elkaar daarbij. We kijken elkaar steeds in de ogen: “hoe gaat het met je?”.’ De Bruijn heeft respect voor de familierechercheurs: ‘De druk op hen wordt onderschat. Zij komen in aanraking met het verdriet. Dat geeft een nog vele malen grotere emotionele lading.’

Naam teruggeven
‘De slachtoffers hun naam teruggeven, dat is nu onze belangrijkste opdracht’, Patricia Zorko, Politiechef Landelijke Eenheid.’Zorgvuldigheid is hierbij heel belangrijk. We doen dit zo waardig, respectvol en zo snel mogelijk. We begrijpen dat het voor nabestaanden onverdraaglijk is nog langer te moeten wachten op duidelijkheid.’ Aan de identificatie werken meer dan duizend mensen wereldwijd.

Lees alles over:
Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):