donderdag, 4. september 2014 - 21:04 Update: 04-09-2014 22:23

'Lucia de B.' is Nederlandse Oscar-inzending voor 2015

Film over Lucia de B. is Nederlandse Oscarinzending voor volgend jaar
Foto: Archief EHF

De film over Lucia de B. is dit jaar de Nederlandse inzending voor de Oscar voor beste niet-Engelse film.

Dit heeft het filminstituut Eye donderdag bekendgemaakt, zo melden verschillende media. Lucia de B. werd uit veertien aanmeldingen gekozen door een jury die bestond uit onder anderen filmjournalisten, scenarioschrijvers, en producenten. De jury selecteert uit alle inzendingen vijf films die de Oscar voor beste buitenlandse film kunnen winnen. Dat gebeurt op 15 januari. De filmprijs wordt op 22 februari uitgereikt.

De film werd geregisseerd door Paula van der Oest en gaat over een verpleegster, Lucia de B. die ruim 6 jaar onterecht in de gevangenis zat. Ze werd beschuldigd van meervoudige moord, maar uiteindelijk in 2010 definitief vrijgesproken. Deze zaak wordt nu gezien als een grote gerechtelijke dwaling.

In de film speelt Ariana Schluter de rol van Lucia de B. Producent Reinier Selen zegt over de film:'We zijn heel trots op de film. Zo krijgt de film internationaal nog meer aandacht. We hopen dat we straks tot een van de genomineerden gaan behoren.'

Het is de tweede keer dat een film van regisseur Paula van der Oest de Nederlandse Oscarinzending is. Haar film Zus & Zo werd in 2002 ingezonden en werd toen genomineerd voor het felbegeerde gouden beeldje, maar de film verloor van het Duitse Nirgendwo in Afrika.

Lucia de B. dingt dit jaar ook mee naar een Gouden Kalf voor de UPC Publieksprijs 2014. Het Nederlands Film Festival, waarvan de Gouden Kalveren de hoofdprijzen zijn, wordt dit jaar gehouden van 24 september tot en met 3 oktober.

Categorie: