woensdag, 21. mei 2014 - 9:35 Update: 03-07-2014 0:36

Man (36) aangehouden in Marokko om overval Brinks Amsterdam

Foto van Brinks geldauto en politie | Archief BON
Foto: Archief bon
Hilversum

In de Marokkaanse hoofdstad Rabat is onlangs een man opgepakt die ervan verdacht wordt betrokken te zijn geweest bij de gewelddadige overval op een filiaal van geldtransportbedrijf Brinks in 2011.

Dit meldt WNL Vandaag de Dag woensdagochtend. Jusitie Amsterdam heeft de opsporing aan WNL bevestigd. Het gaat om de aanhouding van Ali A. (36) die al langere tijd op de nationale opsporingslijst stond en nu door de Marokkaanse politie is opgepakt. Volgens WNL Vandaag de Dag is de overvaller aangehouden op verzoek van de Belgische justitie. Hij zou in België gezocht worden vanwege een diamantroof in Brussel.

A. wordt in Nederland verdacht van 'betrokkenheid'  bij de overval op Brinks en zit nu vast in Marokko, maar dat land levert geen onderdanen uit. Het is daarom onzeker of hij naar Nederland wordt overgebracht.

Crash op A2

Bij de overval op het depot van Brink's bliezen de daders een gat in de gevel met de springstof pentriet.  Ze dreigden met vuurwapens en maakten 12 miljoen euro buit. Tijdens hun vlucht schoten ze met automatische wapens op de politie. Een van de twee vluchtauto's crashte op de A2 tussen Utrecht en Zaltbommel. Ongeveer de helft van de buit ging daarbij in vlammen op, de andere helft is spoorloos gebleven.

De overvallers namen na de crash de inzittenden van een andere auto onder schot en zette de vlucht met die wagen voort.  Bij Eindhoven raakte de politie de vluchtende rovers kwijt. Volgens de politie was het een wonder dat er geen gewonden zijn gevallen bij de overval en de vlucht.
 

Verdacht van meer

De politie pakte al eerder twee mannen op in verband met de overval op Brink's, maar moest hen vrijlaten wegens gebrek aan bewijs. Ali A. werd met drie anderen gearresteerd.  Volgens de Marokkaanse autoriteiten wordt het viertal ook verdacht van 'een grote diefstal van juwelen op een Europese luchthaven'. Het gaat volgens België om de diamantenroof op het vliegveld van Brussel vorig jaar. Toen drongen minsten acht gewapende en gemaskerde mannen het luchthaventerrein binnen en reden naar een vliegtuig. Ze gingen ervandoor met 37 miljoen euro aan diamanten.

Categorie:
Tag(s):