zondag, 21. december 2014 - 19:47

Matig Ajax ontsnapt dankzij gouden hand De Boer

(ELF-Voetbal/BlikopNieuws) Het gezegde 'door het oog van de naald kruipen' is dit weekend op zijn plaats voor Ajax. De Amsterdammers hadden het lange tijd zwaar tegen Excelsior, maar dankzij de gouden hand van trainer Frank de Boer werd in Kralingen alsnog een cruciale overwinning bijgeschreven: 2-0.

Een leuke statistiek in aanloop naar Excelsior - Ajax was dat Ajax de enige club is die in deEredivisie nog nooit verloor op kunstgras (W13-G5). Zou Excelsior de ban breken? Een vrije trap van Lasse Schöne betrof het eerste wapenfeit van Ajax. Doelman Gino Coutinho keerde de bal in twee instanties. Nog in de eerste helft kreeg ook Excelsior een uitstekende kans. Ninos Gouriye schoot, maar doelman Jasper Cillessen ranselde de bal uit de hoek. Zo bleef het in de eerste helft 0-0.

De beste kans van Ajax op Woudestein volgde in de 48ste minuut. Ricardo van Rhijn haalde verwoestend uit, maar de bal belandde op de lat, ver buiten bereik van Coutinho. Excelsiorkwam meteen na de hervatting met de schrik vrij. Vervolgens miste Excelsior een reuzenkans toen Van Rhijn zich liet wegzetten door Adil Auassar, maar Jeff Stans miste praktisch vanaf de doellijn een niet te missen voorzet. Daar kwam Ajax goed weg en mocht het hoop houden op een goed resultaat.

Ook met de inbreng van Anwar El Ghazi en Richairo Zivkovic voor respectievelijk Ricardo Kishna en Arkadiusz Milik kwam Ajax lange tijd niet los van Excelsior. De Rotterdamse promovendus verweerde zich met man en macht en kreeg eigenlijk de beste kansen op een goal. Het was halverwege de tweede helft echter nog altijd 0-0 en daarvoor kreeg Excelsioruiteindelijk de rekening gepresenteerd. Na 81 zeer zwakke minuten van Amsterdamse kant kwam de uitploeg toch op voorsprong. De regelmatig verguisde invaller Mike van der Hoornschoot een rebound binnen: 0-1.

In de slotfase schoot een andere invaller, Zivkovic, de 0-2 binnen. Dit na geklungel in de verdediging van Excelsior, dat nog wel een kans kreeg via Gouriye. Zijn schot in de blessuretijd kende de lat als eindstation. Zodoende won Ajax na een zeer pover optreden in Rotterdam alsnog met 0-2.