donderdag, 26. juni 2014 - 21:54 Update: 03-07-2014 0:34

Mederwerkers Defensie mogelijk ernstig ziek van zwaar giftige stoffen

Foto van militairen | Archief EHF
Foto: Archief EHF

Oud-medewerkers van Defensie in Brunssum en Eygelshoven zeggen ernstig ziek te zijn geworden doordat zij hebben gewerkt met giftige stoffen.

Defensie zou te weinig voor het personeel hebben gedaan om de medewerkers te beschermen tegen deze gevaarlijke stoffen. Een aantal van hen heeft nu kanker of een auto-immuunziekte. Dit schrijft de regionale zender L1 donderdag.

Het gaat om medewerkers die jarenlang bij de twee zogeheten POMS-depots werkten. Daar zouden ze blootgesteld zijn aan verarmd uranium, benzeen en de gevaarlijke CARC-verf. In deze verf zit de kankerverwekkende stof chroom6. De medewerkers schilderden op de twee bases Amerikaanse voertuigen die gebruikt werden tijdens de oorlog in Irak en Afghanistan. Dit stelt de Heerlense letseladvocaat Rob Bedaux tegenover Omroep L1. Volgens de advocaat gaat het om een groep van 50 mensen. Defensie is vanwege de klachten een eigen onderzoek begonnen.

De oud-medewerkers werkten tussen 1984 en 2006 in Brussum en Eygelshoven op de POMS-depots van Defensie. De depots dienden als opslag voor Amerikaans oorlogsmaterieel dat werd ingezet in Irak, Afghanistan en de Balkan. Op de depots werden de tanks en wagens gereinigd, gerepareerd, gezandstraald en geverfd. Daarvoor werd CARC-verf gebruikt. Ook kwamen de medewerkers in contact met verarmd uranium en benzeen. Zij kregen jaren later klachten en ontdekten onlangs dat een grote groep oud-collega's met vergelijkbare gezondheidsproblemen worstelt, zo schrijft Dagblad De LImburger.

Twaalf mensen hebben inmiddels al de hulp van letseladvocaat Bedaux ingeroepen. Er is bij Defensie al namens twee cliënten een claim ingediend. Bedaux in de krant over de klachten: 'De klachten zijn zeer divers. Ze lopen uiteen van auto-immuunziekten, bloed- en slokdarmkanker tot het spontaan afbreken van tanden, ademhalingsproblemen en chronische vermoeidheid.'

Provincie:
Tag(s):