woensdag, 23. april 2014 - 10:26 Update: 03-07-2014 0:37

Messen, drugs, telefoons en cash in tbs-kliniek De Rooyse Wissel

Foto van vrijgelaten gevangene | Archief EHF
Venray

Een groep tbs’ers, die vastzit op een gesloten afdeling in tbs-kliniek de Rooyse Wissel, beschikt over een grote voorraad soft- en harddrugs, telefoons, contant geld en zelfs diverse vlees- en slagersmessen.

Dat is te zien op beelden die in handen zijn van het EO-televisieprogramma Dit is de dag Onderzoek, dat woensdag 23 april een reportage over de levensgevaarlijke situatie uitzendt. Dit schrijft de televisieprogramma 'Dit is de dag' woensdag op haar webiste.

Tbs’er Majid, die vastzit vanwege bedreiging van zijn gezin, is in een filmpje te zien met twee grote vleesmessen. “Vier of vijf maanden heb ik die messen bij me”, zegt hij op de beelden. “Je kan hiermee een bloedbad aanrichten. Patiënten onderling, bezoekers en personeel.” Op andere filmpjes laten de tbs’ers grote hoeveelheden contant geld zien, meerdere mobiele telefoons en een grote verzameling drugs. Volgens de tbs’ers betreft het heroïne, cocaïne, hasj en xtc-pillen, ter waarde van duizenden euro’s.

De groep tbs’ers zit op een gesloten afdeling en mag zonder toezicht van personeel geen contact hebben met de buitenwereld. Toch slaagden ze erin om de door hen gemaakte opnames over te dragen aan onderzoeksjournalist Roelof Bosma. Voor de reportage die Dit is de dag Onderzoek woensdag 23 april uitzendt, voerde Bosma vele heimelijke telefoongesprekken met verschillende tbs’ers in de Rooyse Wissel.

De tbs’ers zeggen de beelden openbaar te willen maken uit frustratie over het veiligheidsbeleid en het gebrek aan behandeling door de Rooyse Wissel. Tbs’er Oene: “Het is een tikkende tijdbom. Je hoeft maar een lontje aan te steken en het klapt hierbinnen. Het wordt ons niet in dank afgenomen dat wij contact met jou hebben. Dus we zijn erop voorbereid dat we de isolatiecel in verdwijnen.” Peter, die al 21 jaar in de tbs zit en meerdere klinieken van binnen heeft gezien, zegt tegen Bosma: “Dit moet gewoon de publiciteit in. Dit moet naar Den Haag toe. Dit kan niet langer hier zo. Deze kliniek moet dicht. Sluiten die tent.”

De tbs’ers geven in de gesprekken met Bosma aan dat personeelsleden de verboden spullen voor hen naar binnen smokkelen. Tbs’er Peter: “Ik heb voor een telefoontje van 19,- euro 150,- euro betaald. En er zijn in een keer twintig telefoontjes binnen gekomen. Hoe dat kan? Personeel loopt gewoon door de pieper heen. Geen haan die ernaar kraait.”

De tbs’ers zelf vrezen voor hun leven. Peter: “Ik voel me al maanden onveilig. Ik ben altijd iemand geweest die de hele wereld aankon. Maar wat hier gebeurt, spant de kroon qua onveiligheid.” En een andere tbs’er, die anoniem wil blijven: “Ik heb meerdere malen meegemaakt dat personeelsleden weglopen en vervolgens blijf je hier met elf man achter. Je kunt elkaar vermoorden. En men komt er toch niet achter. Pas bij het insluiten.”

De Rooyse Wissel is niet ingegaan op een aanbod om beelden over hun kliniek al voor de uitzending te bekijken en daarna op camera te reageren. Wel laten ze in een schriftelijke reactie weten: “Wij zijn de overtuiging toegedaan dat ons beleid afdoende waarborgen biedt voor een veilig behandelklimaat voor patiënten en medewerkers.”

De EO zendt dit programma woensdagavond 23 april om 21.30 uur uit op Nederland 2.

Provincie:
Tag(s):