vrijdag, 12. september 2014 - 19:35 Update: 13-09-2014 10:56

Militairen geven Hennis dikke onvoldoende

Foto van minister Plasschaert | RVD
Foto: RVD
Den Haag

Bijna 60 procent van het Defensiepersoneel (militairen en burgers) heeft geen vertrouwen in de top van Defensie. Het is minister Hennis het afgelopen jaar niet gelukt om het vertrouwen te herstellen. Dat blijkt uit een enquête, gehouden door de vakbonden AFMP en VBM.

Bij een in 2013 door de AFMP gehouden enquête gaf 65 procent aan geen vertrouwen te hebben in de Defensietop. Vorig jaar gaven 9 van de 10 respondenten aan dat de minister van Defensie niet weet wat er leeft op de werkvloer. Maar liefst 86 procent geeft dit jaar aan dat de minister er niet in is geslaagd om het vertrouwen te vergroten.

Geen zekerheid
Van de ondervraagden had 89 procent geen vertrouwen in de besluitvorming van de politiek over Defensie. Volgens slechts 5 procent ziet Defensie het personeel als haar belangrijkste kapitaal. Volgens 81 procent handelt Defensie niet in het belang van het personeel. Tweederde (67 procent) van de respondenten vond dat Defensie hen geen zekerheid bood over hun baan en inkomen.

Arbeidsvoorwaardenakkoord
Volgens de ruim 3.000 respondenten kan de minister het vertrouwen herstellen door goede personeelszorg te bieden en het zogeheten AOW-gat te compenseren, maar vooral door snel met de bonden een nieuw arbeidsvoorwaardenakkoord te sluiten. Het onderzoek steunt de bonden AFMP, VBM, Marechausseevereniging, ABVAKABO, en BBTV in hun streven naar betere arbeidsvoorwaarden voor het Defensiepersoneel.

Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):