zaterdag, 25. oktober 2014 - 10:40 Update: 25-10-2014 21:30

Miljonairs moeten met Dagobert-Ducktaks voor armlastigen gaan zorgen

'Dagobert-Ducktaks' voor eerlijke verdeling
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

Als het aan de SP ligt, gaan miljonairs straks flink meer belasting betalen.

Dat extra geld van de rijken is bedoelt om mensen met een vermogen tot 30.000 euro te ontlasten van het betalen van belasting. SP-Kamerlid Farshad Bashir gaat zijn plan maandag in de Tweede Kamer voorstellen.

Ook de vakbeweging FNV pleit zaterdag voor een zogenaamde 'Dagobert Duck-taks'. FNV-bestuurder Leo Hartveld wil ook dat er een eerlijkere verdeling komt van de belastingdruk.

''Nederland is hard toe aan een belastingherziening, die zorgt voor meer echte banen en een eerlijke verdeling van de belastingdruk. Met een werkloosheid van bijna 650.000 mensen, en een oplopende vermogenskloof, is het hoog tijd dat het kabinet zijn verantwoordelijkheid neemt. Onder meer door te zorgen voor een Dagobert-Ducktaks op de hoge vermogens. Die oproep doet de FNV kort voordat de Tweede Kamer praat over de belastingen''.

“Nu zwemmen er een paar mensen in Nederland in het geld. Dat geld kunnen we beter in onze economie steken. Het is voor iedereen beter als er meer echte banen komen. Dat zorgt voor zekerheid voor gezinnen en werkenden. En de winkeliers profiteren ervan als mensen meer te besteden hebben”, aldus FNV-bestuurder Leo Hartveld.

De Dagobert-Ducktaks kan ruim 3 miljard euro opleveren. Dat kan door de vermogens boven de 100.000 euro iets zwaarder te belasten. De meeste nadruk van de belastingverzwaring die de FNV voorstelt, komt op het conto van de allerrijksten, namelijk door de vermogens van de mensen die meerdere tonnen hebben te belasten van 1,2 procent naar 2,4 procent.

De FNV wil de ongelijkheid op verschillende manieren bestrijden. Zo wil de vakbond er in de cao-onderhandelingen voor alle werkenden 900 euro bij. Ook is het belangrijk dat directeuren en andere directieleden gewoon onder de cao vallen. Op die manier wordt de kloof tussen de hoogste inkomens versus de laagste- en middeninkomens kleiner.  

Categorie:
Provincie: