woensdag, 26. februari 2014 - 21:38 Update: 03-07-2014 0:41

Minder doden bij meer verpleegkundigen en hogere opleiding

Foto van ziekenhuis | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Nijmegen

In ziekenhuizen waar het aantal verpleegkundigen hoog is en meer verpleegkundigen een hbo-v diploma hebben, sterven minder patiënten dan in ziekenhuizen met minder personeel dat minder hoog is opgeleid. Dat concludeert een internationaal onderzoeksteam in een artikel dat vandaag in The Lancet verschijnt.

Een groot onderzoek onder ziekenhuizen uit negen Europese landen laat zien dat het aantal verpleegkundigen en hun opleidingsniveau samenhangen met het aantal patiënten dat overlijdt na een algemeen chirurgische ingreep zoals een darm-, liesbreuk- of knieoperatie. Uit de studie blijkt dat het overlijdensrisico 7 procent hoger is bij elke extra patiënt die een verpleegkundige moet verzorgen. Bij ziekenhuizen met 10procent meer hbo-opgeleide verpleegkundigen is het overlijdensrisico 7 procent lager.

Half miljoen patiënten
De wetenschappers bekeken de gegevens van bijna een half miljoen patiënten van vijftig jaar en ouder in 300 Europese ziekenhuizen. Ook 22 Nederlandse ziekenhuizen namen deel aan de studie. De patiënten kregen tussen 2007 en 2010 een ingreep en het onderzoeksteam bekeek of ze in de dertig dagen daarna waren overleden. In ziekenhuizen waar 60 procent van de verpleegkundigen een hbo-opleiding volgde en waar een verpleegkundige voor gemiddeld zes patiënten zorgde, hadden patiënten bijna 33 procent minder risico op overlijden dan de patiënten in ziekenhuizen waar het aantal hbo-opgeleiden 30% of minder was en waar ze voor gemiddeld acht patiënten zorg droegen.