dinsdag, 3. juni 2014 - 14:39 Update: 03-07-2014 0:35

Minderjarige veroordeeld voor doodrijden bejaarde man

Minderjarige veroordeeld voor doodrijden bejaarde man
Foto: Archief EHF
Minderjarige veroordeeld voor doodrijden bejaarde man
Foto: Archief EHF
De Bilt

De rechtbank Midden-Nederland heeft vandaag de destijds 17-jarige automobilist die op 15 mei 2013 een 76-jarige man doodreed in De Bilt, veroordeeld tot vier maanden jeugddetentie waarvan 81 dagen voorwaardelijk, een werkstraf van 120 uur en een rijontzegging van drie jaar.

Ook moet de verdachte een intensief begeleidings- en behandeltraject volgen. Deze straf is voor het grootste gedeelte gelijk aan de straf die de officier van justitie twee weken geleden heeft gevorderd. Rekening houdend met de ernst van het feit, heeft de rechtbank een iets hogere werkstraf opgelegd dan de officier heeft geëist.

Het slachtoffer liep op de betreffende dag over een zebrapad, toen hij werd aangereden door een grijze Volkswagen Golf. De snelheid van de auto lag aanzienlijk hoger dan de toegestane 30 km/u. De bestuurder was in het bezit van een voorlopig rijbewijs en mocht alleen rijden onder begeleiding van zijn coach. Omdat de coach niet aanwezig was, reed de verdachte zonder geldig rijbewijs.

Dood door schuld
De rechtbank oordeelt dat sprake is van zeer onvoorzichtig en onoplettend rijgedrag. De verdachte reed met te hoge snelheid en heeft niet goed op de weg gelet. Hierdoor kon hij de auto niet op tijd tot stilstand brengen. Er is geen sprake van dat verdachte het slachtoffer met opzet heeft aangereden.

Provincie:
Tag(s):