vrijdag, 17. januari 2014 - 10:36 Update: 03-07-2014 0:44

Minister Schultz in beroep uitspraak rechter snelheid A10

foto van A10 | fbf
Foto: fbf
Amsterdam

Milieudefensie is tevreden dat de rechter vrijdag het besluit om de maximumsnelheid op de A10 te verhogen heeft vernietigd. Dit meldt Milieudefensie vrijdag.

'De rechter oordeelde vandaag dat op basis van metingen is gebleken dat de lucht inderdaad viezer is geworden', aldus Milieudefensie. 

Milieudefensie is blij dat het belang van de omwonenden die te kampen hebben met de extra luchtvervuiling, waardoor de lucht veel ongezonder is geworden, door de rechter op waarde is geschat. “Dit is goed nieuws voor de gezondheid van duizenden omwonenden,” aldus Ivo Stumpe, campagneleider Verkeer van Milieudefensie. “Het is terecht dat hun belang zwaarder weegt dan een paar seconden tijdwinst op de snelweg.”

De rechter deed ook een uitspraak over de snelheidsverhoging op de A12 Voorburg/Den Haag, waar de maximumsnelheid eveneens omhoog ging van 80 naar 100 kilometer per uur. Helaas besloot de rechter hier niet tot het terugdraaien van de maximumsnelheid, omdat er voor dit stuk weg geen meetgegevens beschikbaar zijn om de berekeningen van minister Schultz van Infrastructuur en Milieu aan te toetsen.

Ivo Stumpe: 'De metingen bij de A10 hebben wel laten zien dat berekeningen van het ministerie niet altijd kloppen met de werkelijkheid. Minister Schultz moet nu eens goed gaan kijken naar haar rekenmodellen.” Eerder won Milieudefensie al een rechtszaak over de snelheidsverhoging op de A13. Hier oordeelde de rechter ook dat minister Schultz te weinig rekening heeft gehouden met de belangen van omwonenden.

Schultz is tegen deze uitspraak in beroep gegaan. In de zaak rond de snelheidsverhogingen op de A10 geldt een periode van zes weken waarin de minister kan reageren.