donderdag, 10. juli 2014 - 21:25

Mishandeling door ambulancebroeder was noodweer

rechtbank, mishandeling, ambulancebroeder, noodweer
Foto: Archief EHF
Amsterdam

De van mishandeling beschuldigde ambulancebroeder is ontslagen van alle rechtsvervolging.

De rechtbank acht de mishandeling van een omstander bij een ongeval wel bewezen maar oordeelt dat de ambulancebroeder handelde uit noodweer. Dit laat de Amsterdamse rechtbank donderdag weten.


Noodweer
Op 11 augustus 2012 vond een aanrijding plaats tussen twee auto’s in Amsterdam waarbij twee inzittenden gewond raakten. Daar waren verschillende politiemensen, twee ambulances en omstanders bij aanwezig. Een cameraman van AT5 filmde ter plekke. Enkele omstanders belemmerden het werk van de ambulancebroeders door hinderlijke en verbaal agressieve bemoeienissen. Op een gegeven moment pakte de ambulancebroeder een van de omstanders bij de keel en kneep daar met kracht in. Daarop heeft het slachtoffer aangifte gedaan van mishandeling. De ambulancebroeder beroept zich op noodweer. 

Filmopnamen en getuigenverklaringen
De rechtbank komt tot het oordeel dat er inderdaad sprake is van een situatie met dreigend gevaar waartegen de ambulancebroeder zich mocht verdedigen. Uit filmopnamen en getuigenverklaringen blijkt dat het slachtoffer in bedwang werd gehouden door politieagenten en naar de ambulancebroeder schreeuwde. Op een gegeven moment rukte het slachtoffer zich los en maakte een slaande beweging richting de ambulancebroeder. Omdat deze zich bedreigd voelde pakte hij vervolgens de keel van de man vast. De rechtbank beslist dat het beroep op noodweer slaagt en acht de bewezen mishandeling daardoor niet strafbaar.