woensdag, 4. juni 2014 - 9:36 Update: 03-07-2014 0:35

Mogelijk gaslek in honderdduizenden woningen

Foto van gaskookpit | Archief EHF
Foto: Archief EHF

Naar schatting is in honderdduizenden woningen de gasleiding lek.

Dagelijks draaien netbeheerders de gaskraan dicht omdat de situatie te gevaarlijk is. Soms zijn de lekken maar heel klein, maar er zijn ook gevallen waarbij de bewoners letterlijk op een tikkende tijdbom leven. Dit schrijft het AD woensdag.

De installateurs hebben de lekken ontdekt tijdens het vervangen van de gasmeters. Er werden voor de oude meters de zogenoemde slimme meters geplaatst. Na de plaatsing wordt een hogere druk op de leiding gezet om te controleren of alles dicht is. Daarbij komen talloze lekke koppelingen  en poreuze gasslangen aan het licht. Vaak is er sprake van een klein lek, maar netbeheerders draaien dagelijks de gaskraan dicht omdat de situatie te gevaarlijk is. Er vallen jaarlijks twee doden als gevolg van een gaslek.

Vroeger, toen de  gasbedrijven nog niet geprivatiseerd waren, controleerden zij periodiek of er niets lekte, maar na de privatisatie zijn deze controles gestopt. Emeritus hoogleraar veiligheid Ben Ale zegt in de krant dat hij niet opkijkt van het hoge aantal lekkages. Hij pleit voor een herinvoering van de verplichte periodieke keuring (apk).

Provincie: