dinsdag, 18. februari 2014 - 17:17 Update: 03-07-2014 0:42

Museum op zoek naar dubbelganger van keizer Karel de Grote

foto van Karel de Grote | Museum Het Valkhof
Foto: Museum Het Valkhof
Nijmegen

Museum Het Valkhof en de Stichting Gebroeders van Limburg zijn op zoek naar een dubbelganger van keizer Karel de Grote, die het gezicht wil zijn van het Nijmeegs Karel de Grote-jaar.

Op 30 maart 2014 wordt de look-a-like van Karel de Grote gepresenteerd in speciaal gemaakte kledij, vervaardigd door kledingatelier De Nijmeegse Cotardie.

Op 30 maart 777 bezocht Karel de Grote Nijmegen om hier in zijn palts (paleis) op het Valkhof Pasen te vieren. Vandaar dat de look-a-like ook op 30 maart bekend gemaakt zal worden. Nijmegen wil een echte Nijmeegse verbeelding van Keizer Karel de Grote tot leven brengen, zoals geschilderd door de wereldberoemde gebroeders Van Limburg. De miniatuur van Karel de Grote uit de Belles heures, vervaardigd omstreeks 1410-1412 en nu in de collectie van het Metropolitan Museum laat een echte keizer zien: op een troon, met rijksappel, zwaard en kroon. Hij heeft de dikke buik, maar ook een lange baard en lang haar. Aan zijn benen zitten harnasstukken.

Aan welke kenmerken moet de dubbelganger van keizer Karel de Grote voldoen? Er wordt gezocht naar een forse man (1.75-2.00 meter) van middelbare leeftijd (40-60 jaar), bij voorkeur met een lange neus en een buikje. Uiteraard mag enige keizerlijke allure en dito acteertalent niet ontbreken. Men moet over een goede conditie beschikken om met zware kleding te kunnen lopen. Paardrijden strekt ter aanbeveling, maar is geen voorwaarde. De kandidaat moet het leuk vinden om bij diverse evenementen gedurende het Karel de Grote-jaar op te treden en zich te verdiepen in het levensverhaal van de keizer.

Op 30 maart zal keizer Karel aan publiek gepresenteerd worden tijdens de aftrap van het Nijmeegse Karel de Grote-jaar in Museum Het Valkhof. Hij zal vaker zijn opwachting maken tijdens evenementen, als de Nijmeegse representatie van Karel de Grote. Hij doet mee met de Blijde Incomste op zondag 31 augustus tijdens het Gebroeders Van Limburg Festival. Hij is één van de figuren uit de historische module die als nieuw onderdeel van de optocht wordt opgebouwd.

Provincie:
Tag(s):