maandag, 18. augustus 2014 - 13:15 Update: 18-08-2014 13:38

Namaakwebwinkels leveren internetcriminelen veel geld op

Namaakwebwinkels leveren internetcriminelen veel geld op
Foto: Archief EHF

Fraudeurs maken steeds vaker nepwebwinkels.

Ze bouwen dan een webwinkel na die volgens berichtgeving in de Telegraaf sprekend lijkt op de echte webshop.

Zo werd enkele weken geleden de internetsite van elektronicagigant Dixons gekopieerd en vorige week werden klanten die dachten bij Computerland te kopen opgelicht. De criminelen weten het bedrijfslogo en ook de rest van het ontwerp tot in de kleinste details na te maken. Alleen als de koper goed op het webadres let, ziet hij dat het uiteindelijk toch om een andere site gaat. Maar deze adressen lijken zo op elkaar dat consumenten nog regelmatig in de val trappen.

De makers van de nepwinkel Computerland-outlet.nl gingen heel ver, zo schrijft de krant.  Zij stuurden naar mensen die iets hadden besteld een bevestigingsmail. Zodra deze werd geopend installeerden de criminelen zogenoemde malware, zodat ze de computer van de opgelichte mensen konden binnendringen. Ze kregen hierdoor allerlei gegevens in handen, zoals bankgegevens en wachtwoorden.

Fleur van Eck, directeur van de Fraudehelpdesk.nl laat weten: 'Het is een groot probleem. Thuiswinkel.org zit er ook behoorlijk mee in de maag en ook het Landelijk Meldpunt Internetoplichting doet wat het kan.”