maandag, 13. januari 2014 - 19:36 Update: 03-07-2014 0:44

Nederland geeft zes miljoen voor noodhulp Syrië

Nederland geeft zes miljoen voor noodhulp Syrië
Foto: Archief FBF.nl
Nederland geeft zes miljoen voor noodhulp Syrië
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Er moet extra noodhulp komen voor de meer dan negen miljoen mensen die zijn gevlucht voor het geweld in Syrië. Volgens de Verenigde Naties is dit jaar 6,5 miljard euro nodig voor zaken als voedsel, onderdak en basale medische zorg.

VN-noodhulpcoördinator Valerie Amos roept de wereld op meer te doen om getroffen burgers te helpen. Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zegt nu een extra bijdrage toe van zes miljoen euro.

Ploumen: ‘De situatie in de opvangkampen is dramatisch en verslechtert met de dag. Nog erger is het voor de talloze mensen die onbereikbaar zijn voor hulpverleners. Elke dag is een strijd om te overleven. Zolang er geen politieke oplossing komt voor deze afschuwelijke burgeroorlog, blijft extra hulp voor de getroffenen steeds weer nodig. Net als andere landen levert Nederland daar een bijdrage aan.’

De Nederlandse bijdrage gaat naar de Verenigde Naties die de internationale hulpinspanningen coördineert. Eerder stelde de minister voor 2014 een bedrag van 7 miljoen euro beschikbaar via Nederlandse hulporganisaties. In 2012 en 2013 droeg Nederland in totaal 61 miljoen euro bij aan noodhulp voor de Syriërs. Daarmee levert Nederland een in verhouding vergelijkbare bijdrage aan de noodhulp voor de getroffen Syriërs als andere Europese landen (Zweden 60 miljoen euro, Duitsland 320 miljoen euro, Denemarken euro 55 miljoen)

Categorie:
Tag(s):