woensdag, 1. oktober 2014 - 12:20 Update: 01-10-2014 13:55

Nederland verkoopt CV90-voertuigen aan Estland

Nederland verkoopt CV90-voertuigen aan Estland
Foto: Archief FBF
Den Haag

Nederland verkoopt 44 van de 176 CV90-infanteriegevechtsvoertuigen aan Estland. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert en haar Estse collega Sven Mikser kondigden dit vanmorgen aan in Tallinn.

Ook ondertekenden beide bewindslieden een overeenkomst voor verregaande samenwerking op het gebied van de CV90.

De al enige tijd lopende verkooponderhandelingen zijn inmiddels in een vergevorderd stadium. Naar verwachting wordt het contract in december getekend. De samenwerking richt zich vooral op uitwisseling van informatie over gebruik en onderhoud van het voertuig. Daarnaast speelt het delen van kennis en ervaring een rol. Dit met het oog op het leveren van een bijdrage aan de NAVO-capaciteit.

Afgestoten
De 44 CV90’s worden afgestoten als gevolg van de nota In het belang van Nederland en de aanvullende begrotingsafspraken van oktober 2013. De landmacht heeft nu nog 132 infanteriegevechtsvoertuigen: 88 bij de 43 Gemechaniseerde Brigade in Havelte en 44 voor opleiding en training, als logistieke reserve en voor reservedelen.  

Een Nederlandse eenheid neemt op 24 februari volgend jaar in Tallinn deel aan een militaire parade. Tijdens dit evenement, ter gelegenheid van de onafhankelijkheidsdag van Estland, kan de landmacht van deze staat alvast kennis maken met de CV90. In die februarimaand houden de landstrijdkrachten van beide landen ook een gezamenlijke oefening.

Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):