maandag, 15. september 2014 - 12:43 Update: 15-09-2014 13:29

Nederlander waarschijnlijk al 11 jaar onschuldig in Spaanse cel. Rechter start nieuw onderzoek.

'Onschuldige' Nederlander al 11 jaar in Spaanse cel. Rechter start nieuw onderzoek
Foto: Archief EHF

Waarschijnlijk zit de Nederlandse Romano van der Dussen al elf jaar onschuldig in een Spaanse cel.

Hij zit vast voor pogingen tot verkrachting van meerdere vrouwen in Fuengirola, maar een nieuwe rechter lijkt nu te twijfelen aan het bewijs tegen Romano van der Dussen. Nederlandse deskundigen twijfelden al vier jaar geleden aan het bewijs. Dit schrijft het AD maandag op basis van berichtgeving in de Spaanse krant El Pais.

De nieuwe rechter nam het dossier van de veroordeelde Romano van der Dussen onder de loep en vroeg daarna bij Interpol en de Britse politie om vingerafdrukken en dna-materiaal van Mark Philip Dixie (43), zo weet El Pais. Dixie is een Britse seksdelinquent die in zijn vaderland een levenslange gevangenisstraf uitzit voor het verkrachten, beroven en vermoorden van een 18-jarig model in spe, in 2005. Toen Dixies dna-profiel in een database terechtkwam, bleek er een match te zijn met sporen op een van de drie vrouwelijke slachtoffers van aanranding, verkrachting en beroving in Fuengirola aan de Costa del Sol, in augustus 2003. Maar dat kwam pas aan het licht toen Romano van der Dussen al veroordeeld was voor deze feiten.

Van der Dussen werd in 2005  veroordeeld tot 15 jaar cel omdat slachtoffers hem zeiden te herkennen. Zelf hield hij altijd vol onschuldig te zijn. Zijn dna-profiel en schoenafdruk kwamen niet overeen met die welke waren gevonden op de plaats delict. Toch werd hij veroordeeld.

De Spaanse justitie weet al enige tijd dat het dna-materiaal dat was aangetroffen, overeenkomt met dat van de veroordeelde Britse moordenaar Mark Dixie. De Spaanse justitie heeft lang niets gedaan met die informatie. Maar nu heeft een nieuwe rechter de zaak opnieuw onder de loep genomen.

Categorie:
Blik op 112:
Tag(s):