donderdag, 6. november 2014 - 20:35 Update: 06-11-2014 21:35

Nederlandse bedrijven en instellingen investeren wel in kernwapenindustrie, maar veel minder

Amsterdam

Uit cijfers van vredesbeweging PAX blijkt dat het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) nog steeds in bedrijven investeert die kernwapens maken. Dit meldt EenVandaag donderdag.

In het rapport 'Don't bank the Bomb' dat vandaag verschijnt komt uit investeringscijfers naar voren dat ABP nog steeds voor honderden miljoenen investeert in dit soort bedrijven, veel meer dan de meeste Nederlandse financiële instellingen. In het algemeen zijn de Nederlandse investeringen in de kernwapenindustrie dit jaar met zo'n 40 procent gedaald. Banken, verzekeraars en pensioenfondsen staken 1,4 miljard dollar minder in de kernwapenindustrie, maar desondanks wordt er nog altijd 2027 miljoen dollar geïnvesteerd. Vorig jaar investeerde de Nederlandse financiële instellingen nog voor bijna 3,5 miljard dollar.

Ondanks deze flinke daling is PAX nog niet tevreden. Wilbert  van der Zeijden van PAX in de media: 'Het gaat de goede kant op. Flink veel instellingen hebben afgebouwd. Maar het bedrag dat nog altijd wordt gestoken in deze sector, is te veel. Het moet naar nul.' PAX voert al jaren actie tegen de financiering van de kernwapenindustrie.

Steekt Nederland juist minder geld in de kernwapenindustrie , in de rest van de wereld steken financiële instelling er juist meer geld in. Uit het rapport 'Don't Bank on the Bomb' blijkt dat het aantal financiële instellingen dat er wel in investeert dit jaar toenam met 114. Er werd zelfs voor 89 miljard dollar meer geínvesteerd. Sinds 2011 is door 411 banken, pensioenfondsen en verzekeraars al zo'n 402 miljard dollar gestoken in kernwapenproducenten.

Bedrijven zijn vaak direct en indirect betrokken bij de productie, onderhoud en modernisering van atoombommen. Boeing is bijvoorbeeld betrokken bij het onderhoud van de Amerikaanse langeafstandsraket Minuteman. Lockheed Martin maakt de F-16,  maar deze fabrikant is ook betrokken bij de productie van de Amerikaanse en Britse nucleaire onderzeebootraket Trident.

De Nederlandse daling van investeringen in de kernwapenindustrie wordt voor een groot deel veroorzaakt door ING en Aegon. Was ING vorig jaar nog goed voor zo'n 1,1 miljard dollar, dit jaar is dit gedaald tot bijna 609 miljoen. 

Pensioenfonds ABP beloofde eerder dit jaar nog in EenVandaag dat ze hun investeringsbeleid zouden heroverwegen. Toen bleek uit cijfers van PAX dat Nederlandse financiële instellingen voor honderden miljoenen euro's investeren in bedrijven die kernwapens maken. En het APB was met bijna een miljard euro de grootste geldschieter.

Uit onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel bleek toen al dat 64% van de ABP-leden niet wilde dat hun pernsioengeld gebruikt wordt voor de bouw en ontwikkeling van kernwapens. Het ABP beloofde naar aanleiding van het onderzoek te rade te gaan bij haar leden. Uit de nieuwe cijfers van PAX blijkt dat er weinig is veranderd.