donderdag, 24. april 2014 - 19:18 Update: 03-07-2014 0:37

Nederlandse bedrijven hebben spullen geleverd voor chemische wapens Syrië

Foto van wapens | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Minister LIlianne Ploumen voor Buitenlandse Handel heeft de Tweede Kamer per brief laten weten dat twee Nederlandse bedrijven bestanddelen voor chemische wapens hebben verkocht aan Syrië.

Dit heeft tussen 2002 en 2006 plaatsgevonden. Dit schrijft de NOS donderdagavond.

Het ene bedrijf leverde 218 ton glycol, het andere bedrijf zes teflon pompen. Zowel de chemicaliën als de pompen kunnen voor andere doeleinden worden gebruikte. Van glycol kunnen ook petflessen en antivries worden gemaakt. Voor de zending van de zes teflon pompen had een exportvergunning aangevraagd moeten worden, maar dat is niet gebeurd. Het betrokken bedrijf kan niet meer vervolgd worden, omdat de verjaringstermijn van drie jaar is verstreken. Om welke bedrijven het gaat wil het ministerie van Buitenlandse Zaken niet zeggen. 'Bekendmaking zou de commerciële belangen van de bedrijven zodanig kunnen schaden dat dit niet in verhouding staat tot de meerwaarde van openbaarheid.'

Eerder was al naar buiten gekomen dat een Nederlands bedrijf tussen 2008 en 2010 bijna 70 ton glycol heeft geleverd aan Syrische bedrijven. Vanaf 2011 stopten deze leveringen. Het is niet duidelijk of hier gifgas van is gemaakt. In de jaren dat er werd geleverd was het niet verboden om glycol aan Syrië te verkopen. Inmiddels geldt er een vergunningplicht.

Minister Ploumen vindt het 'verschrikkelijk' dat Syrië deze goederen in Nederland heeft gekocht ten behoeve van zijn chemischewapensprogramma. Ploumen: 'Of deze goederen ook daadwerkelijk zijn ingezet, hebben we nu niet kunnen vaststellen.'  De hele zaak maakt volgens Ploumen opnieuw duidelijk hoe zorgvuldig je moet omgaan met goederen die zowel voor militaire als civiele doeleinden gebruikt kunnen worden.

Provincie: