maandag, 19. mei 2014 - 15:34 Update: 03-07-2014 0:36

Nederlandse inzet bij hulpverlening watersnood Balkan

Foto van wateroverlast | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Nederlandse experts zijn dit weekend ingezet in Servië en Bosnië om ter plekke de hulpverlening te ondersteunen. Dit meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag.

Het gaat om twee personen die deel uitmaken van een EU team en een VN team. Minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking): 'Het is belangrijk dat de hulpverlening in internationaal verband snel en slagvaardig wordt ingezet bij zo'n ramp als deze.'

Door overvloedige en aanhoudende regenval zijn op de Balkan diverse rivieren ver buiten hun oevers getreden. Met name in Bosnië en Servië is sprake van een noodsituatie. Autoriteiten daar schatten het aantal dodelijke slachtoffers inmiddels op enkele tientallen.

Het EU team in Bosnië bestaat uit onder meer een Nederlandse hulpcoördinator die speciaal voor dit soort calamiteiten is opgeleid en a la minute kan worden ingezet. In Servië is een UNDAC eenheid van de VN actief. Met daarin een Nederlandse waterdeskundige, werkzaam in de private sector, die snel in kaart kan brengen wat er moet gebeuren om het waterpeil te stabiliseren en welk materieel en werktuigen daarvoor nodig zijn.

Minister Ploumen: 'Juist deze bij uitstek Nederlandse expertise kan bijdragen om de omvang van de ramp in te dammen.'

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft contact met het Rode Kruis over eventuele verdere hulpverlening. Ook laat het ministerie zich voortdurend door de Nederlandse ambassades in de getroffen landen informeren over de situatie en wat er nodig is om het menselijk leed en de materiële schade zoveel mogelijk te beperken.

Provincie: