dinsdag, 11. maart 2014 - 9:31 Update: 03-07-2014 0:40

Nierstichting: 500.000 mensen met chronische nierschade niet in beeld

foto van paspop | fbf
Foto: fbf

Naar schatting 500.000 mensen in Nederland hebben chronische nierschade die niet is opgespoord of geregistreerd bij de huisarts.

De noodzakelijke zorg wordt dan niet geboden. Daardoor lopen zij onnodig risico op nierfalen en op complicaties door hart- en vaatziekten. Bovendien leven mensen met chronische nierschade korter gemiddeld. De Nierstichting grijpt World Kidney Day (13 maart) aan om het belang van gezonde nieren bij publiek en zorgverleners in de schijnwerpers te zetten. Verbetering van de opsporing van en zorg rond chronische nierschade zijn namelijk hard nodig, zo blijkt uit recent onderzoek.

Nierschade geeft pas laat klachten en wordt daardoor vaak (te) laat opgemerkt. Chronische nierschade is onomkeerbaar en heeft ernstige gevolgen. “Mensen met chronische nierschade hebben een kortere levensverwachting. Iemand van 50 die nierschade heeft gaat 12 jaar eerder dood dan iemand die geen nierschade heeft. Dat komt door het verhoogde risico op nierfalen en hart- en vaatziekten,” aldus Tom Oostrom, directeur Nierstichting. “Daarom zetten we samen met wetenschappers, zorgverleners en patiënten via onderzoek en voorlichting flink in op verbetering van de opsporing en zorg rond nierschade.”

Onnodig risico
Ruim 1 miljoen mensen in Nederland hebben chronische nierschade. De naar schatting 500.000 Nederlanders die niet weten dat ze nierschade hebben waardoor deze geen aandacht krijgt, lopen onnodig extra risico. “Bloeddruk en nierfunctie worden niet regelmatig gecontroleerd. Bij de keuze van medicijnen wordt geen rekening gehouden met de nierschade. En de stap naar gezonde leefstijl wordt niet gestimuleerd. Daar kunnen wij als artsen iets aan doen,” onderstreept Wim de Grauw, huisarts en verbonden aan de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde Radboudumc te Nijmegen. “Uit onderzoek weten we dat zo’n vier op de tien patiënten met chronische nierschade zich niet bewust zijn van de risico’s die hieraan kleven. Hierdoor doen zij ook zelf te weinig om - via een gezondere leefstijl - verdere nierschade te voorkomen.”

Categorie:
Tag(s):